SEGRE

COLABORACIÓN

La pobresa energètica i la Paeria

Comú de Lleida

La pobresa energètica i la Paeria

La pobresa energètica i la PaeriaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Des dels primers dies de desembre a Lleida ciutat hem arribat a temperatures nocturnes i de matinada per sota de zero graus. Aquestes setmanes el preu de l’electricitat ha assolit el seu màxim històric i ha superat els 16 cèntims d’euro per KWh. D’això no se’n va parlar a la campanya electoral, però la realitat és que la combinació de temperatures baixes i preus alts de l’electricitat i el gas han fet que moltes famílies a Lleida es trobin amb moltíssimes dificultats per poder cobrir les seves despeses energètiques i d’aigua. I què fan les famílies? No encendre la calefacció.

Segons un estudi de l’Associació de Ciències Ambientals (ACAA), el 9% de les llars de Lleida, unes 5.000 famílies, no poden mantenir la temperatura de casa seva a nivells de confort adequats. Segons aquest mateix estudi, el 28% de les llars a Catalunya es troben en situació de pobresa energètica, tenint en compte un indicador de renda, pel cap de família, inferior als 800 euros/any. Això vol dir que a Lleida, unes 15.400 famílies es troben en situació de pobresa energètica. I d’aquestes, unes 11.000 es troben en situació d’extrema pobresa, amb ingressos del cap o la cap familiar inferiors als 600 euros mensuals.

Davant d’aquesta realitat, el passat 30 de novembre, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) va convocar els 13 municipis més grans de Catalunya, entitats municipalistes i entitats socials per analitzar l’aplicació actual de la Llei 24/2015. Aquesta llei, tot i l’aplicació del 155, és totalment vigent i cal exigir la seva aplicació. És una llei aprobada al parlament de Catalunya gràcies a una ILP promoguda per la PAH, l’APE i altres entitats socials. Aquesta llei és la més garantista de tot l’estat Espanyol i permet que famílies lleidatanes que tinguin ingressos inferiors a 19.000 euros/any puguin deixar de pagar els seus subministraments i les companyies no els hi puguin tallar.

Segons la web de l’APE, a la reunió van assistir representants dels ajuntaments de Sant Boi de Llobregat, Badalona, Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Reus, Sabadell, Tarragona i l’Hospitalet. També hi van assistir representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Taula d’Entitats del Tercer Sector i Ecoserveis.

I aquí ve la primera sorpresa i estupefacció: on eren els representants de la Paeria de Lleida? Ens consta que van ser convocats i, per motius que desconeixem, no hi van assistir. És a dir, la Paeria de Lleida, governada pel tripartit del 155 (PSC, Cs i PP), no va assistir a una reunió on es va plantejar fer un front comú municipal perquè la Generalitat apliqui correctament la Llei 24/201; denunciar, conjuntament, els talls de subministrament que encara es produeixen i exigir els convenis amb les comercialitzadores perquè assumeixin els deutes de les persones que no poden pagar.

I cal també preguntar-se: què fan aquests tres partits per lluitar contra la pobresa energètica a Lleida? Doncs, ras i curt, marejar la perdiu. Segons dades del propi ajuntament, des del gener fins al setembre del 2017 s’han registrat expedients de pobresa energètica a 5.221 famílies a Lleida, la qual cosa representa al voltant del 30% del total de famílies que s’estima que estan en situació de pobresa energètica. D’aquests, un 12% encara no s’han resolt i el 33% no es poden acreditar. A part, la Paeria, en contra de les recomanacions de la Taula contra la Pobresa de Lleida i l’APE, ha destinat 180.000 euros a pagar factures d’impagament a les empreses subministradores. Aquests diners públics s’haurien de destinar a inversions en eficiència energètica i reducció de la despesa, en comptes d’anar a parar a les butxaques d’unes empreses que tenen el doble de beneficis que les seves equivalents a Europa. I què més hauria de fer la Paeria? Doncs aconseguir que la major part de les famílies que estan patint silenciosament a casa s’assabentin que hi ha una llei que els protegeix. I com ho hauria de fer? Llençant una campanya de difusió àmplia i posant punts d’informació a tots els centres cívics, tal com va aprovar ara fa un any i mig el ple de la Paeria.

És ben sabut que des que el PSC governa aquesta ciutat de la mà de Ciutadans i del PP està molt més preocupat de satisfer les exigències del seus socis que no pas en els problemes reals que afecten moltes famílies amb baixos ingressos a Lleida. Però és molt greu que en una situació d’emergència social com la que estem vivint la Paeria no compleixi els seus compromisos aprovats als seus propis plens i ni tant sols assisteixi a les reunions de coordinació per treballar plegats amb altres institucions per eradicar la pobresa energètica a Lleida.

Esperem, doncs, algun tipus d’explicació de l’alcalde Àngel Ros, o dels seus socis de govern, Ciutadans i PP.

tracking