SEGRE

COLABORACIÓN

L'eficiència i l'estalvi energètic: per què i on?

Catedràtica en Enginyeria Tèrmica de l’EPS. Cap del grup de recerca GREiA. Directora del centre de recerca INSPIRES

L’eficiència i l’estalvi energètic: per què i on?

L’eficiència i l’estalvi energètic: per què i on?SEGRE

Creado:

Actualizado:

El Panell Intergovernamental pel Canvi Climàtic (IPCC) va demostrar en el seu últim informe (AR5, 2014) la relació entre les emissions de CO

2

acumulades del passat, present i futur i l’augment de la temperatura mitjana del nostre planeta. Per tant, sembla demostrat que el canvi climàtic està posant en risc el nostre desenvolupament tecnològic i econòmic. En el mateix document es va manifestar la falta de coneixement en els diferents aspectes del canvi climàtic, per tant, s’encoratja la formació i la recerca en els temes relacionats amb aquest.

Sembla clar que l’estalvi energètic és una forma de combatre el canvi climàtic, ja que les emissions de CO

estan fortament relacionades amb el consum dels anomenats combustibles fòssils (carbó i petroli). Però hi ha una forma millor de continuar amb el nostre mode de vida i de rebaixar els consum de combustibles fòssils: a través de l’eficiència energètica.

No és estrany, doncs, que l’eficiència energètica sigui un aspecte fonamental a l’agenda de, per exemple, l’Agència Internacional de l’Energia, que indica que l’eficiència energètica té molts beneficis que es mostren a la figura:

L’Escola Politècnica Superior està impulsant la formació i la recerca en eficiència energètica. En formació bàsicament a través del nou Grau en Enginyeria de l’Energia i la Sostenibilitat (vegeu els aspectes d’estalvi energètic, sostenibilitat i accés a l’energia). En recerca amb grups d’investigació com el Grup de Recerca en Energia i Intel·ligència Artificial (GREiA).

Segurament quan parlem d’eficiència energètica pensem en els edificis. Sabem que es pot augmentar l’eficiència dels nostres edificis (no només casa nostra, també l’escola, l’hospital, l’oficina o la botiga) millorant-los durant la construcció (més aïllament a les parets, millors finestres, etc.) i utilitzant energies renovables per escalfar-los i refredar-los. L’energia solar ja és coneguda per molts de nosaltres, però també podem utilitzar biomassa (llenya o pèl·lets) o geotèrmia. Però també hauríem de pensar en la indústria. Millorant els seus processos, utilitzant energies renovables, o recuperant les calors residuals avui no reutilitzats, poden també contribuir en gran mesura a assolir aquests reptes. I finalment, no oblidem el transport, que inclou els nostres cotxes, però també busos, autocars, tren i avions, tots aquests han de ser cada cop més eficients. Tots aquests aspectes estan inclosos en el nou Grau en Enginyeria de l’Energia i la Sostenibilitat, per assegurar que tenim nous professionals experts que ajudin a desenvolupar l’economia de les nostres contrades.

De format similar, el GREiA té una llarga tradició a treballar en projectes per contribuir en aquests aspectes, projectes que en la majoria de vegades participa la indústria. El GREiA és un grup de recerca multidisciplinari que té expertesa en l’emmagatzematge d’energia tèrmica (per l’edificació –vegeu foto de la instal·lació experimental disponible a Puigverd de Lleida– i per la indústria), en l’ús d’energies renovables com la solar, en la construcció sostenible (ús d’infraestructura verda, materials sostenibles, etc.) i la intel·ligència artificial. La indústria actual té el gran repte de produir més i millor. I quan es parla de millor inclou també ser més eficient i menys contaminant. Tecnologies com l’emmagatzematge d’energia i la intel·ligència artificial poden contribuir a assolir aquests objectius sense perdre competitivitat econòmica (el gran repte de la Unió Europea, que està competint amb altres economies menys restrictives com la Xina o els Estats Units). Un exemple és el reaprofitament de calor en una fàbrica. Si en una fàbrica hi ha calor a uns 120 ºC que no s’aprofita perquè el procés necessita la calor a 180 ºC, l’ús de l’emmagatzematge pot permetre el reaprofitament en un altre lloc de la fàbrica o de la indústria (com les oficines) o fins i tot, a la fàbrica del costat. Guardem la calor quan la tenim i l’aprofitem en un altre moment, en un altre lloc o fins i tot a una temperatura més gran (la que sigui necessària) utilitzant l’efecte bomba de calor. Si a més utilitzem mètodes d’intel·ligència artificial en el control de procés, podem optimitzar quan i com utilitzem aquesta energia (això ja es fa en altres processos industrials no energètics). Per tant, l’eficiència energètica és un recurs de tots i que es pot utilitzar en tots els aspectes de la nostra vida per millorar el nostre planeta, i l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida hi està contribuint a través de la formació i la recerca.

tracking