COLABORACIÓN
Millora de l'espai fluvial
Tinent d’alcalde, regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i de Sostenibilitat a l’Ajuntament de Lleida
Lleida avança unida en la millora de l’espai fluvial i la qualitat de l’aigua del riu Segre. Fa només uns dies, l’Ajuntament de Lleida va dur a terme una sessió de treball participativa oberta a tota la ciutadania on una cinquantena d’experts, entitats i la societat civil van debatre i van proposar diverses actuacions encaminades a conservar i millorar la biodiversitat de l’espai fluvial, fomentar-ne la seva qualitat, refermar el rol territorial del riu Segre, habilitar eines i mecanismes per una millor regulació dels usos del riu i potenciar els valors naturals i socioculturals associats al riu Segre.
Entre les propostes que van sorgir de la sessió participativa hi ha organitzar els usos del riu, com recuperar alguns usos relacionats amb l’esport, la natura i el gaudi de l’aigua. En aquest punt, cal destacar que els propers mesos s’iniciaran els treballs per a la redacció del Pla Especial del riu Segre, que ha de determinar, d’una banda, l’organització dels usos i, des del punt de vista urbanístic, l’ordenació de tots aquells equipaments o infraestructures que s’han de situar al voltant del riu.
Cal remarcar també que el Pla Especial incorporarà una Comissió de dinamització i supervisió del riu Segre formada per diferents entitats relacionades amb el riu i també s’iniciarà una ronda de converses amb diverses poblacions veïnes com Alcarràs, Corbins i Alcoletge, entre altres, per intentar tirar endavant una proposta de sostenibilitat al voltant del riu que sobrepassi l’àmbit municipal. Durant la sessió participativa es va considerar necessari mantenir l’ecosistema amb més cabdal i més bosc de ribera, així com possibilitar-hi usos lúdics, com el piragüisme o el bany, que s’estudiaran.
Una altra de les propostes sorgides del debat ciutadà són els usos i els accessos dels camins a l’entorn del riu, que es voldrien ampliar. L’Ajuntament de Lleida fa temps que treballa per ordenar els camins del riu i dotar-los de diversos usos gràcies a les subvencions dels Fons Feder, que recentment s’han atorgat a la Paeria, i també el POUM, que defineix la jerarquia de camins, i l’inventari dels camins municipals.
Les propostes sorgides de la sessió de treball participativa van anar també encaminades a avançar en la gestió del cabal del riu i millorar la qualitat de l’aigua del riu Segre. En aquest sentit, com a responsable de medi ambient de la Paeria, em congratula anunciar que després de l’estiu, el 100% del riu Noguerola –que desemboca al Segre– no rebrà abocaments d’aigües domèstiques. També vull destacar que en un parell de mesos podrem licitar el projecte per connectar les aigües residuals de Llívia al sistema general de clavegueram de Lleida –a través d’una estació de bombeig situada entre Llívia i Pardinyes–, amb la qual cosa es deixaran d’abocar aigües residuals domèstiques en aquesta zona de la ciutat. Ambdues actuacions suposen un important pas endavant per millorar l’estat ecològic de l’aigua del riu Segre al seu pas per Lleida.
Personalment, estic molt orgullós dels treballs realitzats, ja que posen de manifest que la societat civil aposta per treballar conjuntament per la millora de l’entorn del nostre riu al seu pas per Lleida i per recuperar i impulsar els usos ciutadans. Entre tots treballem dia a dia per fer de Lleida una ciutat més oberta i propera al riu i per millorar la relació de la ciutat amb tot l’entorn fluvial.