COLABORACIÓN
Els mateixos que investiguen el cas EMU tomben la proposta del Comú per fer-lo més social i viable
Aquests dies hem vist com anaven desfilant pels jutjats com a investigats (antigament “imputats”) pel cas EMU l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; la primera tinent d’alcalde Montse Mínguez i diversos regidors més, entre ells els portaveus de Ciutadans, Ángeles Ribes, i del PP, Joan Vilella. Ho fan per presumptes irregularitats en els comptes de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, un organisme públic que hauria de servir per portar a terme les polítiques d’habitatge municipals, que hauria de ser clau per fomentar l’accés de totes les persones de Lleida a un habitatge digne, però que la mala gestió del PSC i dels seus socis de govern ha portat a ser un pou sense fons. El seu deute supera els 60
milions d’euros i no aporta solucions útils a la vida de la gent de Lleida, motiu pel qual el Comú de Lleida i altres grups municipals hem defensat tancar l’EMU.
Però vist que les majories actuals al consistori no estan pel tancament de l’EMU, el Comú ha fet una proposta per fer viable aquest organisme, que hauria de permetre eixugar el seu deute. Curiosament els mateixos que aquests dies desfilen com a investigats pel cas EMU són els que ens van tombar una proposta perquè aquest giri el timó i treballi des de l’eficiència per al bé comú. PSC, Ciutadans i PP ni tan sols van permetre que es debatés la proposta al ple, una vegada més, i ja són incomptables en aquest mandat, van bloquejar qualsevol proposta que surti del grup municipal del Comú de Lleida.
Proposàvem dotar de més utilitat social aquest organisme, que passaria a ser Empresa Municipal de Serveis i Urbanisme (EMSU) i que –sense deixar de banda els seus objectius actuals– incorporaria la gestió dels serveis públics de titularitat municipal que l’ajuntament no presti directament. L’EMSU també s’encarregaria de la realització d’estudis econòmics, jurídics i tècnics per gestionar i millorar els serveis públics així com la redacció de projectes de recuperació de la gestió del cicle de l’aigua i similars, sense més limitacions que les imposades per la Junta General.
La proposta del Comú també estableix que es mantindria un control polític ja que correspondria a la Junta General la decisió del model de gestió dels serveis públics de titularitat municipal que l’ajuntament de Lleida no presti directament. Al consell d’administració li pertocaria el seguiment exhaustiu del compliment dels plecs de condicions de les concessions, com la de llum, busos, parquímetre, radars o aigua, entre d’altres. Actualment una sola persona ha d’assumir el control de totes les concessions, i malgrat que s’evidencia que és inviable supervisar el compliment dels plecs amb aquests recursos de personal, l’equip de govern no fa res per solucionar-ho. El Consell també vetllaria, en cas d’incompliments, per portar a terme les penalitzacions estipulades, bo i recordant que el mecanisme de sanció serveix per protegir drets col·lectius i fins ara la Paeria no l’està fent valdre. També seria potestat del Consell la de proposar a la Junta General la rescissió de contractes de serveis públics municipals per criteris econòmics, tècnics, d’eficiència o mala praxi laboral, fiscal o mercantil de l’adjudicatari o del subcontractista.
Tots aquests canvis comportarien una gestió empresarial beneficiosa en tant que hi hauria l’obligació de retre comptes, augmentant el control i l’eficiència. Amb la supervisió per part de l’EMSU es podrien evitar situacions d’opacitat i incompliment de plecs com les que el Comú de Lleida ha denunciat en concessions com la de radars o la de l’aigua, entre d’altres, que han acabat dilapidant diner públic.
Pel que fa als drets laborals, convé remarcar que, segons la proposta del Comú, els treballadors que fossin subrogats per l’EMSU al finalitzar els contractes vigents, mantindrien la seva antiguitat i condicions laborals. En la proposta del Comú, l’EMU mantindria la seua funció en l’àmbit de l’urbanisme i la construcció, així com en les polítiques municipals d’habitatge.
Mentre alguns proposem mesures per millorar els serveix públics a través d’un millor control de les concessions a Lleida i de facilitar processos de remunicipalització, els que han convertit l’EMU en una ruïna frenen les propostes... en la mateixa setmana on declaraven imputats pel cas EMU.