COLABORACIÓN
Treballem per potenciar els recursos naturals i culturals de les comarques de Lleida
Presidenta de la Diputació de Lleida
El potencial dels municipis de les comarques de Lleida és infinit. D’això podem donar constància tots els lleidatans i, especialment, aquells que tenim responsabilitats als governs municipals. Des dels ajuntaments apostem per aplicar polítiques que potenciïn el desenvolupament econòmic i que ens ajudin a donar a conèixer l’ampli ventall de recursos naturals i culturals de què disposem. Aquesta és una de les nostres feines principals i a la qual dediquem molts esforços.
Aquesta circumstància ens fa estar molt actius cercant altres vies de finançament que ens permetin complementar els nostres projectes. Això no seria possible sense l’esperit de col·laboració entre institucions, i aquí és on destaca la simbiosi que es genera amb la Diputació de Lleida.
Aquesta voluntat explícita d’aposta per a la millora del benestar dels ciutadans dels nostres ajuntaments troba un camí d’expansió a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que, gràcies a diversos actors com la Diputació de Lleida, permet que els municipis puguin complementar aquestes polítiques amb la captació de fons estructurals.
És en aquesta línia que la Diputació ha presentat al FEDER el projecte Ponent Actiu, de conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural, amb l’objectiu de protegir, desenvolupar i promoure les àrees naturals, especialment les d’interès turístic. Ponent Actiu aposta per la consolidació d’un model de turisme sostenible i competitiu a les terres de Lleida, amb la creació de nous productes culturals i la recuperació de valors paisatgístics, com ara els rius i els seus entorns, el patrimoni cultural, els nuclis antics de les poblacions, etcètera. Aquest projecte, amb un pressupost d’execució de 3,8 milions, abasta 58 municipis de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià i les Garrigues, que, pel seu potencial natural i cultural, actuen com a motors de desenvolupament turístic i d’equilibri territorial. Paral·lelament a aquesta iniciativa, que també incorpora actuacions transversals diverses a tot l’àmbit de Ponent, la Diputació té en marxa el projecte Forest4Local, que, amb una inversió de 3,7 milions, articula un sistema de gestió forestal dels boscos i de transformació de la biomassa per a instal·lacions tèrmiques i calderes d’equipaments públics del territori.
A això també hi hem de sumar els Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Porcí de Lleida, la producció sostenible intel·ligent, i El bosc, primer recurs de l’economia verda que, emmarcats en el programa operatiu FEDER, liderats per la Diputació i amb la col·laboració necessària de la UdL, els centres tecnològics i les entitats empresarials de Lleida, poden suposar la disponibilitat aquesta anualitat d’un pressupost de 6,1 milions per al nostre territori. En definitiva, aquestes iniciatives de desenvolupament local, que tenen com a objectiu principal afavorir un procés de reactivació de l’economia i l’ocupació, aposten clarament per donar valor al potencial endogen del territori i es complementen perfectament amb les adreçades exclusivament a la implantació d’activitats econòmiques.