COLABORACIÓN
Petits avenços, encara camí per recórrer
regidors d’ERC-Avancem a la Paeria
A poques setmanes d’acabar els quatre anys de mandat a la Paeria i d’unes noves eleccions –aquesta vegada, municipals–, és hora de fer balanç de les fites aconseguides pel nostre grup municipal i la feina que encara queda per fer.
En primer lloc, cal recordar que el resultat de les eleccions del 2015 va suposar el retorn d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Lleida amb tres regidors –a tocar del quart–, a més de l’entrada de nous partits polítics que van acabar amb la bassa d’oli que eren els plens amb només els grups del PSC, CiU i el PP. Amb tota la modèstia, però també amb convenciment, afirmem que fa quatre anys es va tornar a fer oposició de veritat al govern socialista. Una oposició que, per exemple, ha aconseguit la retirada d’un Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que Larrosa volia imposar sense consens ni diàleg. També hem contribuït a fer la ciutadania protagonista durant aquest mandat, amb veu als plens per primera vegada i amb la proliferació de diverses plataformes populars per defensar l’espai públic que han frenat els peus a intents de privatització del PSC.
Sempre hem intentat fer una oposició constructiva des de dos punts de vista: el fiscalitzador –de la despesa, el clientelisme i les maneres de fer opaques– i el propositiu –presentant centenars de propostes de resolució, mocions i precs amb l’únic objectiu de millorar la ciutat i la vida dels veïns i veïnes–.
Després de quatre anys de feina constant, perseverant i incansable, el grup d’ERC-Avancem podem dir amb el cap ben alt que hem aconseguit petites (però notòries) passes endavant per tenir una Paeria més transparent amb auditories de la gestió econòmica i el funcionament dels serveis públics, hem aconseguit millorar la contractació a l’incorporar clàusules ètiques, socials i de sostenibilitat, coordinar la programació teatral, augmentar la plantilla en l’àrea de serveis socials, ampliar notablement el carril bici i instal·lar els primers punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, impulsar projectes per posar en valor el medi natural com el Pla Estratègic del riu i el Pla d’Usos de l’Horta. Hem vetllat pel benestar animal amb desenes de propostes com l’ampliació del Centre d’Atenció d’Animals de Companyia (CAAC), el voluntariat i l’acollida o l’accés de mascotes al transport públic, hem reivindicat els drets de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+ i hem ajudat a visualitzar en positiu el poble gitano, hem dignificat el monument en memòria del president Companys i hem pressionat perquè deixem d’honorar personatges franquistes –i continuarem pressionant perquè no s’han eliminat tots...–. En definitiva, hem contribuït a posar les bases d’una Lleida amb més cohesió social, millor gestió econòmica i cultural, millors serveis públics, més solidària, més amable, més neta i més sostenible. També hem defensat el comerç de proximitat, la llengua catalana, els drets civils, la democràcia i la República catalana, malgrat topar una vegada i una altra amb el bloc del 155.
Però, tot i l’esforç, encara queda molt camí per recórrer. Cal acabar amb les despeses supèrflues, amb l’abús d’un Impost de Béns Immobles (IBI) dels més cars, amb l’alt endeutament, amb el forat econòmic de l’empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) i amb la manca d’allotjament públic per a dones víctimes de violència, d’un alberg per a temporers i un altre per a persones sense sostre. Cal un pla de mobilitat actualitzat i un POUM que permeti un creixement urbà compacte i sostingut i sigui fruit del consens. El 26 de maig la ciutadania decidirà quina ciutat vol per al futur.