COLABORACIÓN
Construir i habitar
líder del PSC a la Paeria
Un dels col·lectius
amb els quals vaig mantenir una reunió durant la campanya em va regalar el llibre Construir i Habitar, de Richard Sennet, sociòleg i professor de la London School of Economics i de la Universitat de Nova York, creador de Theatrum Mundi, una fundació d’investigació sobre cultura urbana i consultor de les Nacions Unides. L’objectiu del llibre és repensar la ciutat, i al llarg d’aquest fa tot un recorregut que parteix de dos àmbits en què treballa l’autor, el de la sociologia i el de l’urbanisme i que pren, per tant, reflexions d’arquitectes i urbanistes així com de filòsofs. Però, essencialment, el llibre ens fa pensar com el disseny urbà estructura les nostres vides.
Quan durant els darrers anys i mesos he defensat una Lleida més eficient, més verda i sostenible, més amable, pensava com la ciutat ha de ser vista des d’una perspectiva de gènere i intergeneracional alhora, amb les persones, la gent gran, les dones i, molt especialment, els joves com a protagonistes. Lleida ha de ser la ciutat de les oportunitats. Per això hem de dissenyar la ciutat perquè els nostres joves tinguin l’oportunitat de bastir el seu projecte personal i professional a Lleida. Propostes al voltant de l’ocupació, l’habitatge, la mobilitat i l’emprenedoria són determinants. Si el disseny urbà acompanya les necessitats dels nostres joves, farem de la ciutat que estimem una millor ciutat. Podem seguir generant espais de treball compartit? Avancem amb incentius a l’emprenedoria? Som capaços de treballar en una formació adreçada a les necessitats dels sectors emergents? Podem millorar accés a l’habitatge? Segur que sí.
Primer, cal dotar-nos d’eines de disseny intel·ligent, que ens permeti apropar-nos a cadascun dels racons que conformen la realitat física de la nostra ciutat amb l’adopció de solucions a mida que ens permetin configurar una realitat política i social més avançada. Segon, cal rodejar-nos de talent innovador i per fer-ho possible hem de ser capaços de crear ocupació amb valor afegit, amb l’objectiu de retenir i d’atraure aquest talent. Tercer, cal treballar i molt per a fer-ho realitat, i això implica alinear els sectors públic i privat en la recerca d’un objectiu comú, d’un projecte de la ciutat del futur; cadascun d’aquests sectors hi ha de jugar el seu paper.
L’obligació de les institucions és posar les coses fàcils perquè a Lleida hi passin coses. L’urbanisme, tal com reflexiona Sennet, és una eina molt poderosa a les mans dels ajuntaments.