COLABORACIÓN
Un altre curs que comença
secretari del sector UGT–FeSP Educació de les Terres de Lleida
El nou curs escolar a Catalunya s’ha iniciat aquest dijous, dia 12 de setembre, amb 3.000 alumnes menys i 670 professors més. Són 3.200 estudiants menys que el curs passat, una tendència a la baixa que s’anirà repetint, per desgràcia, en els pròxims anys, per una qüestió demogràfica. El nombre d’escolars ha baixat a Primària i Infantil, però ha pujat a Secundària. La baixada d’alumnes no ha suposat una retallada de docents, ja que s’han incrementat en 670 docents nous per a la campanya de 2019/20. La plantilla de la concertada es manté pràcticament igual.
Amb tot, la inversió en Educació a Catalunya està lluny dels nivells d’Espanya i Europa. Encara estem molt lluny del 6% del PIB que preveia la Llei d’Educació de Catalunya. El nombre d’interins continua sent encara molt elevat, tot i les convocatòries d’oposicions acordades amb els sindicats. A això hem de sumar la precarietat laboral del col·lectiu contractat només per un terç de jornada. Tampoc hi ajuda el fet que als centres s’hagi de passar per una entrevista per aconseguir certes places de perfil o d’especial dificultat; deixant al marge, en molts casos, els principis de transparència, igualtat, capacitat i mèrit tal com diu l’EBEP (Estatuto Básico de los Empleados Públicos). A més, amb el Decret d’Autonomia de Centres s’ha facilitat que siguin els equips directius qui decideixin quins funcionaris provisionals i interins continuen treballen en els “seus” centres i quins no. Per una altra banda, tampoc hem d’oblidar que Catalunya és la comunitat autònoma amb més barracons escolars. Gairebé 20.000 alumnes cursen estudis en 1.010 mòduls prefabricats, davant dels 290 d’Andalusia o els 108 de les illes Balears. Inclús en d’altres comunitats autònomes no n’hi ha. En alguns llocs es va arribar als 30 ºC de temperatura sense un sistema de ventilació adequat. Resulta curiós també veure com a Catalunya s’està apostant més per una jornada partida que per una d’intensiva, tot i les bones notícies, quant al rendiment, que venen d’altres llocs on ja fa anys que tenen la jornada intensiva a la Primària. Aquí sembla que anem al revés, ja que segons els informes de la Fundació Bofill no hi ha evidències que una jornada intensiva o continuada suposi una millora en el rendiment escolar dels alumnes. Crec que es passen poc pels claustres de mestres quan aquests et diuen que a partir de les 15 hores molts alumnes estan inaguantables. Aquest curs comença amb diversos temes pendents, entre d’altres:
–El funcionament del programa Esfera, que ha portat de bòlit tant el personal PAS com els docents, equips directius, alumnes i famílies. I això no es pot tornar a repetir. Va ser un desastre i encara és hora que surti algú del Departament a donar explicacions.
–El Decret d’Inclusió, aprovat el curs passat, no ha anat acompanyat dels recursos necessaris per poder fer una bona feina.
–Les escoles rurals, tan importants en zones de Lleida i Girona, continuen sota mínims i no es veu cap pas de les administracions per solucionar el problema de la Catalunya despoblada.
–Els centres de formació d’adults també han patit retallades, sobretot en cursos de Formació Instrumental i GESO. De veritat volem una Catalunya on els nostres adults trobin tantes dificultats a l’hora de formar-se?
–A l’ensenyament concertat, malgrat l’acord de compensació del Premi de Fidelitat signat amb les patronals i, entre d’altres sindicats, la FeSP–UGT Educació, som encara molt lluny de l’equiparació que preveia la Llei d’Educació a Catalunya.
– I què cal dir de la rectificació que va haver de fer el departament quant a la implantació de la Resolució EDU/1076/2019 als centres d’FP amb una important reducció d’hores lectives dels docents.
Malgrat el calendari de recuperació de les pagues extres de 2013 i 2014 acordat, entre d’altres, amb el nostre sindicat, encara estem lluny de recuperar tot el poder adquisitiu que hem perdut al llarg d’aquest període de retallades. On és el retorn de les 2 hores lectives dels majors de 55 anys? Som conscients que no podrem aconseguir els objectius que ens plantegem per a aquest curs que comença sense uns nous pressupostos. Catalunya es mereix uns nivells d’inversió que s’aproximin als percentatges europeus i de la resta de l’Estat. I des de la FeSP–UGT Educació de les Terres de Lleida lluitarem per recuperar tot el que la crisi ens va prendre.
Gràcies i disculpeu!