SEGRE

COLABORACIÓN

Els falsos mites que afarten els ramaders

responsable de Ramaderia i Llet. Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)

Els falsos mites que afarten els ramaders

Els falsos mites que afarten els ramadersSEGRE

Creado:

Actualizado:

8 octubre 2019. La setmana passada vam donar el tret de sortida a la campanya europea Meatthefacts amb la qual es pretén destronar falsos mites sobre la ramaderia i la carn. L’objectiu és rebatre, amb arguments científics i dades objectives, les incomptables acusacions que pateix el sector ramader i poder mostrar a la societat les conseqüències nefastes que suposaria per al món la fi d’aquesta activitat.

Missatges massa simples i titulars impactants han fet efecte en la ramaderia; en primer lloc som culpats de maltractament animal i sembla que determinats grups radicalitzats estan assetjant el sector, demanant directament l’eradicació de qualsevol forma de ramaderia. Abans d’arribar a aquest punt, la pressió del col·lectiu animalista havia aconseguit conscienciar tota la societat i s’havien incorporat millores legislatives que s’han aplicat de manera positiva a les nostres granges, però encara cal fer molta pedagogia per explicar el perquè de determinades pràctiques de maneig que es realitzen per protegir els mateixos animals (escuament, escornat, etc.) i que la societat urbana pot no entendre.

Quant als efectes sobre la nostra salut, l’informe de l’Agència Internacional d’Investigació del càncer sobre la perillositat del consum excessiu de les carns vermelles ha estat aquesta setmana rebatut per una revisió de centenars d’estudis en els quals s’afirma que l’OMS es va precipitar en les seves conclusions. Sense ànim de qüestionar la credibilitat de la comunitat científica, haurem de requerir que aquesta pugui i hagi de rectificar els seus arguments. La nutrició és un tema massa complex per atribuir a un sol aliment unes propietats positives o negatives per se. Tal com assenyalava la setmana passada a la presentació de la campanya Meatthefacts l’eurodiputada Clara Aguilera, el nostre referent ha de ser la dieta mediterrània, amb una gran riquesa de fruita i verdura, però també de carn.

En la publicació del Panell d’experts del Canvi Climàtic, s’incloïen més de 28 mesures, però –oh sorpresa!– de totes elles pràcticament només va tenir repercussió mediàtica la necessitat de reduir el consum de carn. Així i tot, i malgrat que des del sector rebutgem ser culpabilitzats del canvi climàtic, afrontem sense dubtar el repte mediambiental. Ens estem adaptant als nous requisits mediambientals i comptem amb tecnologia per a això. Un exemple és la millora del 40% dels índexs de conversió en els últims deu anys.

En aquesta iniciativa europea en defensa de la carn participem onze organitzacions europees amb una sola veu, per frenar els missatges que barregen, de manera indeguda a les qüestions de salut, informacions de tipus mediambiental i arguments amb un biaix animalista. La desinformació i els falsos mites van arrelant en la societat. Encara que l’ús rutinari d’antibiòtics està prohibit de fa més d’una dècada, un 38% d’europeus creu que s’utilitzen indiscriminadament. O la percepció que és millor menjar una hamburguesa vegetal processada amb més de 20 ingredients que un simple i nutritiu bistec de carn.

El missatge és clar: la ramaderia és part de la solució i no del problema. És crucial per alimentar una població en augment, per a la biodiversitat del planeta i per propiciar un sistema agroalimentari circular. Les cooperatives tenim el valor intrínsec de basar el nostre funcionament en una economia circular, i en aquest sistema de futur estem treballant dur amb els nostres productors, ajudant a internalitzar costos, dedicant recursos a investigació i dotant d’eines per liderar aquesta transformació guanyant cada dia en sostenibilitat.

tracking