COLABORACIÓN
El Dia de la Seu Vella
President Associació Amics de la Seu Vella de Lleida
Doncs sí. Un any més. I ja en van 33 celebrant el Dia de la Seu Vella, sempre el darrer diumenge d’octubre, per ser la data més propera al 31 d’octubre, quan el bisbe Guillem de Montcada va consagrar tot fent la primera missa el temple catedralici de Lleida l’any 1278.
Cal reconèixer que tot i el referent general que és per a tothom el nostre emblemàtic monument, la data festiva del Dia de la Seu Vella no ha estat incorporada al calendari festiu oficial i, per tant, social de la ciutat. En aquest sentit, sense cap dubte, l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida, protagonista i promotora de l’esdeveniment, ha fracassat. Veritablement hi ha bona part de la població, i fins i tot autoritats locals, que ignoren que sempre el darrer diumenge hi ha la gran cita amb el Dia de la Seu Vella. De fet, aquest darrer diumenge, molts dels que pujaren a gaudir d’un matí de diumenge a la Seu Vella es trobaren amb la sorpresa del munt d’activitats que hi havia i descobriren la celebració que tossudament cada any se celebra per aquella data.
Unes tres mil persones és el balanç aproximat dels visitants que el 27 d’octubre passat passaren pel Turó de la Seu Vella. No hi ha dubte que la bonança climàtica fou un factor crucial per a l’èxit de la festa, ja que sempre resulta d’una incertesa aclaparadora la meteorologia d’aquella jornada.
Tanmateix hem de dir també que l’altra part de l’èxit del darrer Dia de la Seu Vella ha estat conseqüència de l’interessat (que surti el millor possible) treball de la Junta Directiva de l’Associació, així com dels habituals col·laboradors, la veterania dels quals esdevé de gran ajuda, i d’aquells que són nous, que més insegurs, però especialment il·lusionats, per mostrar la seva activitat, són, juntament amb l’equip humà que treballa al Consorci del Turó de la Seu Vella, els grans protagonistes del bon resultat d’una bella diada que encara no porta la de majúscula...
Enguany les jornades prèvies ens han permès reflexionar sobre els deu anys que porta en funcionament el Consorci del Turó de la Seu Vella, la magnífica i eficaç eina de gestió global de tot el Turó amb el projecte estrella d’aconseguir la declaració per part de la UNESCO com a patrimoni mundial, el fet de recuperar la figura pionera de Josep Oriol Combelles en les tasques de restauració del claustre especialment i en la seva insistència a bastir un nou aquarterament per a la tropa i així deixar la vella catedral expedita per a la gent, recordar les singularitats del nostre satèl·lit natural mig segle després de l’Apol·lo XI o els excepcionals valors productius i culturals de l’Horta de Lleida. Les exitoses nits de Lluna plena al claustre han servit d’excusa per a la conferència astronòmica, i la importància patrimonial del mantell verd que voreja la ciutat per a la gastronòmica, si és que calia buscar excuses en clau Seu Vella.
La solemne sessió de lliurament de guardons i premis presentada per Miriam García ens va permetre conèixer els paral·lelismes entre els petits empresaris picapedrers d’època medieval i els actuals, de la mà del glosador Josep González com a president de PIMEC, i també com a fill de Llimiana va relacionar el patrimoni del Pallars Jussà amb la Seu Vella. Josep Antoni Ferrer fou el reconegut enguany per la seva trajectòria vital a favor del món de les Belles Arts i de la restauració, sense oblidar la seva dèria pessebrística. L’exitosa celebració de la IV Trobada de Sketchers de Catalunya va fer que prop de tres-cents dibuixants es trobessin el 4 de maig a la Seu Vella per descobrir la seva bellesa i plasmar-la als seus quaderns. Com a organitzadors, Joan Mestre i Jordi Mestre han estat els distingits individualment, ja que a nivell d’entitat ha sigut la Fecoll amb els seus XL anys d’Aplecs. El cor de Recuperació de la Veu va posar emoció als interludis musicals.