SEGRE
Estrès i productivitat

Estrès i productivitatSEGRE

Creado:

Actualizado:

Hi ha una creença sobre l’estrès que confon els professionals: els nivells d’estrès es poden controlar perquè es pugui mantenir un rendiment altament productiu. Això és un mite.

Usualment anomenem eustress a la quantitat d’estrès (generalment una activació fisiològica) que ajuda a exercir millor i distress a la quantitat d’estrès que ens afecta d’una manera subòptima i que generalment es manté durant un llarg període de temps.

Aquesta creença impulsa les persones a treballar pensant que ho estan fent amb una quantitat “beneficiosa” d’activació (estrès) i assumint que poden seguir treballant d’aquesta manera durant molt de temps.

La realitat és que no hi ha una quantitat sostinguda d’estrès que pugui considerar-se beneficiosa per al nostre cos.

Qualsevol quantitat d’estrès requereix l’ús d’una quantitat significativa de recursos que creï el que s’anomena una càrrega alostàtica. La manera simple de veure-ho és comparant-ho amb un entrenament de força.

Si entrenes amb peses molt lleugeres, segurament no obtindràs cap benefici. Si treballes amb un pes excessiu, és probable que et lesionis. Però fins i tot entrenar amb el pes adequat també requereix tipus de descans diferents: uns a curt termini (descansant entre sèries) i altres a llarg termini (descansant un parell de dies abans del proper entrenament). Si no et recuperes adequadament a curt i llarg termini, la teva càrrega alostàtica augmentarà i el teu rendiment començarà a disminuir.

En la meva experiència professional, m’he trobat amb molts professionals que descansen els caps de setmana o fan vacances, però no són conscients de la importància del descans a curt termini per augmentar la productivitat.

No és fàcil deixar de treballar en un entorn exigent i amb un cervell impulsat per dopamina que cerca la recompensa que proporciona aquest neurotransmissor una vegada que aconsegueix el seu objectiu.

Però aturar-se i recuperar-se per curts períodes de temps semblaria que va en contra dels teus objectius, però en realitat és una necessitat fisiològica que a la llarga millora el teu rendiment de la mateixa manera que succeeix amb l’entrenament físic.

Quan entrenem intensament i descansem adequadament, desenvolupem més força, massa muscular, etc. El mateix procés ocorre amb la resta del nostre cos. En diem resiliència.

Per tant, planifica descansos breus en les teves hores de treball i fes servir algunes tècniques de relaxació que t’ajudin a disminuir la càrrega alostàtica. No només els 20 minuts de meditació dels matins, sinó una rutina constant al llarg del dia. No et prendrà més de 5 minuts cada vegada!

tracking