COLABORACIÓN
Lleida en verd
És temps d’actuar. Aquest és el missatge que ha llençat el govern espanyol en el marc de la celebració de la Cimera del Clima que s’està celebrant aquests dies a Madrid. I és que tal com promou el col·lectiu Fridays for Future i com diu la jove activista Greta Thunberg –que, per cert, també visita aquests dies la cimera–, la del clima “és la crisi més important que ha afrontat mai la humanitat”. Tot i l’impacte que han tingut aquestes declaracions, la jove, diu també que confia en la capacitat de reacció dels humans. I en això tots hi tenim molt a dir, però sobretot, molt a fer. Els governs socialistes sempre han estat sensibles a qüestions climàtiques. Va ser en l’anterior mandat a l’Ajuntament de Lleida que vam impulsar el Pla del Canvi Climàtic, un pla que inclou 48 mesures, 8 d’elles actuacions marc per tal de seguir endavant amb la lluita contra el canvi climàtic i l’impuls d’una revolució verda a la nostra ciutat.
Aquest pla parla d’AIGUA i de reduir consums i buscar fórmules per afrontar la manca de disponibilitat en períodes de sequera. Parla d’AGRICULTURA, i de mantenir i millorar la producció de proximitat que per nosaltres és l’Horta de Lleida.
De SALUT i de millora de la gestió i la comunicació en episodis extrems i contaminants. De protecció de la BIODIVERSITAT. De rehabilitació d’HABITATGE i d’eficiència URBANÍSTICA. De tot això parla aquest pla, però els i les socialistes no només hem assentat les bases d’aquesta lluita per tenir una ciutat més sostenible sinó que hem actuat i ho hem fet en els darrers anys de govern al capdavant de la Paeria.
Hem promogut la recollida selectiva comercial de paper i cartró, una de les fraccions que més es genera a l’Eix Comercial de Lleida. I parlant de recollida de residus, vam impulsar la recollida amb el sistema Porta a Porta en tres zones de la ciutat, una prova satisfactòria en resultats per la pujada del percentatge de reciclatge i també en grau de satisfacció dels mateixos veïns i veïnes. Paralitzar el sistema tal com ha fet aquest govern tripartit de l’Ajuntament de Lleida és una irresponsabilitat.
En termes de mobilitat, vam apostar per la mobilitat sostenible i vam impulsar els busos híbrids. Des de desembre de 2016 fins al mes de gener d’aquest any 2019, a Lleida es van posar en marxa un total de tretze vehicles que han generat estalvi de combustible i han contribuït a reduir les emissions de CO2 a la ciutat, a més de tenir estàndards molt alts de confort. Una altra de les apostes va ser l’ampliació dels carrils bici, per exemple, en el barri d’Instituts-Sant Ignasi i al Camp Escolar, a més de millorar la seguretat a Ciutat Jardí. Però si hi ha una acció destacada en aquest sentit és l’aposta que vam fer pel carril bici de l’avinguda Catalunya, que ha permès als ciclistes circular des de Ricard Vinyes i fins al campus de la UdL a Cappont. En aquest sentit, vam apostar per la pacificació del trànsit promovent zones 20 i zones 30 en diferents punts de la ciutat.
Pel que fa a la cura i millora de l’entorn natural de la ciutat, cal dir que amb la neteja, el manteniment i l’adequació per a les visites dels Aiguamolls de Rufea, tota la ciutat n’ha sortit guanyant. I si a la ciutat manquen espais verds, nosaltres també vam crear els anomenats boscos urbans als barris de Balàfia, Mariola, Cappont i Magraners. Totes i tots tenim responsabilitat en això del canvi climàtic i en aquest sentit el consum ha de situar-se dins els paràmetres adequats. Per exemple, vam fomentar el consum públic procedent d’energies renovables, el 40% de la il·luminació de la nostra ciutat és de tecnologia LED i cal dir també que vam posar en marxa una oficina per tal d’assessorar en relació al consum d’aigua i energia. I és que no ens podem enganyar, la base de tota aquesta lluita la podem trobar en la conscienciació a través de l’educació mediambiental, que contribueix a formar a les futures generacions per tal que puguin –i puguem nosaltres també–, viure en un món climàticament millor. Per altra banda, els governs tenen l’obligació d’impulsar accions en favor de la lluita per l’emergència climàtica. Recordo algunes activitats que vam engegar, basades en l’Agenda 21 i que buscaven fomentar el consum de producte de proximitat amb la marca Horta de Lleida, el mercat de l’Hort a Taula i fins i tot, un dia en què els menjadors de les escoles de la ciutat comptaven amb un menú de productes de l’Horta. Tenim un repte, bé, més d’un… En tenim disset. Disset objectius per al desenvolupament sostenible que marca l’Agenda 2030. Perquè l’emergència climàtica és cosa de totes i tots. De les grans metròpolis, de les ciutats mitjanes i també dels municipis i nuclis habitats. La lluita l’encarem com a ciutadans i ciutadanes però també l’han d’encarar els governants, amb sentit de la responsabilitat. És temps d’actuar.