SEGRE

COLABORACIÓN

La cistella de Nadal, una obligació per a les empreses?

DOCTOR EN DRET. PROFESSOR DE L’ESCOLA UNIVERSITàRIA DE RELACIONS LABORALS DE LLEIDA

La cistella de Nadal, una obligació per a les empreses?

La cistella de Nadal, una obligació per a les empreses?SEGRE

Creado:

Actualizado:

No és l’objectiu d’aquest article d’opinió tractar sobre el tema de la gran cistella o la grossa de Nadal d’aquest any, la més gran d’Espanya, d’un valor aproximat de 575.000 euros (dos cotxes, una Harley, un apartament, or, joies, etc.) que es rifa anualment al restaurant Mariano de

Calamocha

(Terol), sinó que la meva intenció és fer una reflexió sobre cistelles més modestes, que porten torrons, vins i dolços i que poden rebre els treballadors de les empreses en aquesta època de l’any i que és un dels obsequis més esperats per ells.

La cistella de Nadal que reparteix l’empresa constitueix un dret adquirit pels treballadors que no pot ser suprimit de forma unilateral? El Tribunal Suprem ha resolt en els últims temps i en relació amb els lots de Nadal sobre l’obligació de les empreses a continuar obsequiant els treballadors amb aquest regal.

Fa uns dies que el Tribunal Suprem ha confirmat el dret dels 1.600 treballadors de Fujitsu Technology Solutions a Espanya a rebre el lot de Nadal corresponent a l’any 2016, unilateralment suprimit per la companyia al considerar que la reiteració en el temps de la seva entrega a tota la plantilla l’havia convertit en “condició més beneficiosa” del contracte de treball i no una mera liberalitat o tolerància, subratllant que perquè es doni aquesta condició cal una successió d’actes sobre els quals es recolza i una voluntat inequívoca de l’empresa com a origen de l’esmentada condició que millora el marc legal o convencional. Segons la sentència del Tribunal Suprem, la supressió per motius excepcionals (un pla de reducció de costos) durant una anualitat, encara que no va ser impugnada pels sindicats, no elimina el dret. Ha quedat acreditat que des de l’inici de l’activitat l’empresa sempre havia entregat la cistella.

Les notes definidores de la “condició més beneficiosa” diu el Suprem que són: una entrega de manera regular, constant i reiterada tots els anys (per tant no de forma puntual i aïllada) i un oferiment amb plena i conscient voluntat de beneficiar els treballadors de la plantilla, a tots sense excepció ni condicionament. Els jutges consideren la “condició més beneficiosa” un terme que en el dret laboral està associat al costum, el costum pot generar drets en el món laboral. Aquest costum es converteix en un dret adquirit.

Pot ser suprimida la cistella de Nadal de forma unilateral per part de l’empresa? No pot de cap manera suprimir-se aquest regal de forma sobtada. Si tenim davant una “condició més beneficiosa” o un pacte d’empresa, s’hauria d’arribar a un acord amb la representació dels treballadors o tramitar una modificació substancial de les condicions de treball, segons es disposa a l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors (causes productives, tècniques, organitzatives o econòmiques). Pot ser canviada la cistella?

A vegades, les empreses, bé sigui per problemes de solvència econòmica o pel cost del lot, han intentat canviar o substituir per un altre obsequi de menys valor o per dies de vacances. En el supòsit que l’empresari arribi a un acord previ amb la plantilla, seria possible seguint els passos legalment previstos.

Es pot substituir el lot de Nadal per una donació a projectes solidaris d’una ONG? Al respecte, una empresa que venia obsequiant els seus treballadors amb un pack de productes nadalencs des de feia 15 anys, l’Audiència Nacional va entendre que era una pràctica consolidada, fruit d’una concessió voluntària per part de la companyia, permanent en el temps i que, per tant, no podia ser canviada per una donació solidària. Estimats lectors, us desitjo bones festes de Nadal i que les cistelles de les empreses siguin generoses.

tracking