SEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquests dies

les lleidatanes i els lleidatans hem pogut comprovar, tal com ens temíem, que l’AVE low cost (AVLO) no té previst fer parada a Lleida.

Les associacions veïnals, agrupades a la FAVLL, hem fet recentment un informe sobre la realitat del transport ferroviari d’alta velocitat a Lleida i en el qual plantegem, també, algunes propostes de millora.

Essencialment constatem, en base amb l’estudi realitzat l’any 2017 pel ministeri de Foment sobre mobilitat interprovincial i que es va fer públic el mes de desembre passat, que la demarcació de Lleida té diàriament al voltant de 20.000 desplaçaments cap a Barcelona i 700 cap a Madrid. Aquestes dades, al nostre parer, avalen l’existència d’un elevat nombre d’usuaris potencials que, amb una oferta de servei ferroviari prou atractiva, podrien convertir-se en usuaris habituals.

A més, cal tenir en compte, com consta al mateix web de Renfe, que l’emissió de CO

2

que es genera per viatger en vehicle privat, per exemple, en el trajecte Lleida-Barcelona, gairebé quadruplica la que es genera si s’utilitza el transport ferroviari.

Podem entendre que existeixin trens AVLO Madrid-Barcelona que facin parada només a Saragossa, o fins i tot que siguin directes, però també en podria haver d’altres que paressin a Lleida, no? Renfe diu que “volen que vagin plens”. Potser, si ho provessin, se sorprendrien de la demanda que hi ha a la Terra Ferma d’un AVE low cost. Esperem que quan s’incrementin els serveis de la línia aquesta demanda sigui tinguda en compte.

La parada de l’AVLO a Lleida, però, no és l’única reivindicació. Lleida, efectivament, està connectada per alta velocitat, però els preus i les freqüències dels trens Avant cap a Barcelona creiem que no responen a les necessitats dels actuals usuaris ni tampoc a les d’aquells ciutadans i ciutadanes que podrien optar, en el futur, pel tren en substitució del transport privat, i més si es fa realitat la Xarxa de Rodalies Lleida, amb horaris sincronitzats, en la qual actualment s’està treballant.

Tenint en compte que els Avant són trens de mitjana distància i que aquesta està inclosa en els serveis ferroviaris declarats com d’obligació de servei públic, considerem que caldria rebaixar-ne els preus. Donada l’actual situació d’emergència climàtica, aquesta seria una de les mesures a implementar. Veiem que és urgent afavorir l’ús del transport per ferrocarril en detriment del vehicle privat i que la reducció de les tarifes seria clau per poder aconseguir-ho.

Des de la FAVLL volem donar a conèixer aquestes propostes a les institucions, a les parlamentàries i parlamentaris de Lleida, però també a la ciutadania. És per això que tenim previst organitzar pròximament una jornada d’aprofundiment i debat al voltant d’aquest tema.

Volem afegir que donem un suport total a l’exhaustiu i acurat estudi de CCOO Avant Lleida-Barcelona. Un tren per a la classe treballadora, en el qual es proposen unes actuacions concretes per poder donar resposta a aquestes demandes i que, en cas de fer-se efectives, suposarien un preu de 20,10 € per a l’Avant, davant dels 31,50 € actuals, i una freqüència diària de 14 trens en cada sentit.

Considerem que seria molt necessari “fer pinya” entre totes les institucions, partits polítics, sindicats i entitats lleidatanes per tal d’elaborar una proposta concreta sobre l’alta velocitat a Lleida i fer-la arribar als organismes corresponents. De ben segur que el seu èxit repercutiria en la dinamització de l’economia, però sobretot en una major igualtat d’oportunitats i en un augment de l’equilibri territorial, perquè Lleida no vol perdre el tren.

tracking