COLABORACIÓN
Museus de Lleida: Reobrim amb més força que mai per construir un nou futur
President de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran
És una bona notícia: el dissabte, 8 dels 12 equipaments que conformen la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran hem reobert, i la resta ho faran properament, després de deu setmanes complicades i angoixants de “confinament”. I és una bona notícia per dos raons: primera perquè és un indicador que el lent i llarg procés que ens ha de portar a la normalització social tira endavant, i segona, perquè un museu tancat, en definitiva, és d’allò més contradictori, si considerem que l’objectiu d’aquests equipaments culturals és precisament el d’estar al servei de la societat del nostre entorn, posant en valor el patrimoni i la memòria històrica i cultural. Diuen que de les crisis sorgeixen oportunitats. Probablement les persones que estan patint aquesta crisi d’una forma directa o dramàtica, que són moltes, qüestionin aquest raonament, però el cert és que els museus, com a gestors que som d’un patrimoni col·lectiu, divers i sovint públic, hem fet un gran esforç a fi d’aprofitar aquesta conjuntura negativa per extreure’n importants lliçons vitals i adaptar-nos a uns nous temps i una nova realitat que és indefugible.
Aquests mesos de confinament, malauradament hem estat tancats al públic, però de cap manera hem estat inactius. Més enllà de contribuir a optimitzar l’ús d’instruments de comunicació com són les xarxes socials, que ens han permès conservar una certa visibilitat i mantenir la relació, virtual en aquest cas, amb els nostres públics, hem aprofitat per aprofundir en el debat i la reflexió interna sobre el paper i les funcions que han de jugar els nostres equipaments en un context social cada cop més canviant, divers i complex.
Més enllà de la nostra tasca tradicional adreçada a tenir cura i garantir la preservació de la memòria, el patrimoni material i els llegats històrics; estem reivindicant, en efecte, la necessitat de dissenyar i redefinir els museus com a veritables espais d’encontre social, de posada en valor del territori i d’activadors del desenvolupament local. Els museus hem de ser instruments de reflexió, socialització i dinamització del país. Hem de sortir a l’exterior, fer-nos més visibles i integrar-nos al territori, esdevenint espais socials d’activitat pública. Cal també que els ciutadans i ciutadanes ens percebeu com a espais útils, de proximitat, que ens ajuden a conèixer el passat, entendre el present i repensar conjuntament el futur. Aquesta necessària evolució dels museus cap a un model d’espais vius, dinàmics i plenament interconnectats amb el territori requereix lògicament la participació activa de la població local que en forma part i la integra. I en aquests dies que estem condicionats per les limitacions de mobilitat a l’hora de desplaçar-nos a altres comunitats i països, és un bon moment per redescobrir el nostre entorn i, per què no, els nostres museus de proximitat. La seva reobertura és una invitació a fer-ho. De ben segur que molts de nosaltres ens adonarem que, sense sortir de la mateixa demarcació de Lleida, o àdhuc de la ciutat, comarca o territori on vivim, podem gaudir d’un patrimoni cultural i històric singular, apassionant, que de ben segur ens sorprendrà.
Així doncs, els museus tornem a obrir portes amb força, il·lusió i amb totes les condicions sanitàries per garantir-vos una visita segura, còmoda i amb alguns nous al·licients afegits, com ara la gratuïtat o petits detalls i sorpreses que aviat descobrireu. Aquesta reobertura vol ser també una oportunitat de celebrar conjuntament la progressiva tornada a la normalitat i, també, d’evidenciar la nostra voluntat de convertir-nos en entitats cada cop més properes a la societat de la qual hem sorgit i formem part. Els dotze centres que formem part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran treballem tot l’any de forma col·laborativa i organitzada, gràcies al suport de la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya i dels ajuntaments dels quals depenem, per tal de fer d’aquests equipaments uns espais vius, socials i acollidors al vostre servei. La Xarxa de Museus de les terres de Lleida i Aran la formem el Museu de la Noguera (Balaguer), el Museu Comarcal de Cervera, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), el Museu de Guissona, el Museu de la Conca Dellà (Isona), el Museu de Lleida, el Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), el Museu Diocesà d’Urgell (la Seu d’Urgell), el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, el Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega), el Musèu dera Val d’Aran (Vielha) i el recentment incorporat Museu Hidroelèctric de Capdella. Dotze equipaments, dotze territoris i dotze relats en l’àmbit de les terres de Lleida i del Pirineu que, més enllà de conservar i difondre el nostre passat compartit, us volem acompanyar en la construcció d’aquest nou futur que s’obre al nostre davant. Us esperem, com sempre, als museus. Als vostres museus!