SEGRE

COLABORACIÓN

Un pas més cap a la mobilitat del s. XXI

Regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta de l’Ajuntament de Lleida

Un pas més cap a la mobilitat del s. XXI

Un pas més cap a la mobilitat del s. XXISEGRE

Creado:

Actualizado:

Dos terços dels accidents mortals de trànsit a Europa, uns 20.000, ocorren dins de les ciutats, i el 48% de les víctimes són vianants i ciclistes, segons dades de la Comissió Europea. Al reduir la velocitat de 50 km/h a 30 km/h, la distància de frenada es redueix pràcticament a la meitat i les possibilitats de morir en un atropellament passa d’un 45% a un 5%. Fins no fa gaire, la calçada era única i exclusiva per als vehicles de combustió interna, excloïen la resta de tipologies de transport a un segon pla i fins i tot criminalitzaven les persones que utilitzaven la calçada amb algun altre sistema de transport que no fos el cotxe.

Els temps, però, fan que la mobilitat a les nostres ciutats evolucionin, i es repensen així els nostres hàbits de mobilitat i s’avaluen els efectes positius dels canvis que podem introduir a les nostres vides. Aquesta és la clau per avançar cap a un model col·lectiu de mobilitat més sostenible; en definitiva, fer que aquest canvi sigui més eficient, segur, equitatiu, competitiu, tranquil i saludable.

Tenim clar que el canvi de l’article 29 de l’Ordenança Municipal de Circulació de Vianants i Vehicles ens genera molts beneficis i algun canvi en els costums dels conductors. Permetre a la ciutat ser considerada Ciutat 30 ens defineix i ens posiciona al costat dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Fa temps que des dels serveis tècnics municipals s’està treballant en aquesta modificació. És cert també que les diferents associacions de mobilitat i els veïns de la ciutat són protagonistes per aconseguir un consens i una harmonia general pel que fa a tots els aspectes que es tracten en aquesta ordenança. I també és cert que hem d’anar posant fil a l’agulla: aquest canvi concret és del tot necessari i ha esdevingut urgent.

Som conscients que els canvis en la manera d’entendre la ciutat, com la tenim ara, seran difícils. Però ara mateix, es tracta de sumar, de ser propositius, d’adaptar-nos per millorar la qualitat de vida de tots els lleidatans i lleidatanes i de mantenir aquest respecte per la natura com a ciutat privilegiada que som gràcies a la nostra anella verda que ens envolta i que millora la nostra qualitat de l’aire. Un pas més en la millora de la sostenibilitat i la mobilitat a la nostra ciutat.

Entre tots hem de fer que aquest canvi sigui al més positiu per la millora en la mobilitat sostenible, garantint un flux de trànsit constant amb menys congestió vehicular, i aconseguint que passejar amb bicicleta, amb els VMP, caminar o utilitzar el transport públic siguin activitats més agradables i properes que comencem a implementar a les nostres vides quotidianes.

És per aquests motius i d’altres tan beneficiosos com aquests que el passat 26 de juny la Corporació Municipal va aprovar aquest canvi d’articulat de l’ordenança municipal de vianants i vehicles. Creiem que és del tot necessari que Lleida faci aquest salt importantíssim en la mobilitat. Des de ciutats com la nostra hem d’anar contribuint amb petites o grans passes a aquest desenvolupament del segle XXI. Seguim treballant i convidant al consens de les associacions i dels veïns per fer una mobilitat impulsada per tots els protagonistes i adreçada a tots els usuaris de qualsevol modalitat de transport.

tracking