SEGRE

COLABORACIÓN

El desenvolupament sostenible

Cap de l’oposició a la Paeria

El desenvolupament sostenible

El desenvolupament sostenibleSEGRE

Creado:

Actualizado:

La pandèmia per la Covid-19 ha generat un fort impacte emocional a la nostra societat. Sense obviar les fortes conseqüències que ha tingut a nivell sanitari, per al qual encara haurem de seguir esmerçant esforços. Des de les institucions públiques també hem de posar fil a l’agulla per preparar els canvis, que molt probablement s’acceleraran per a la reconstrucció social, econòmica i urbana. I aquí és on agafaran més rellevància els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), inclosos a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, dissenyats per aplicar, entre altres, polítiques per erradicar la pobresa, apostar per un creixement responsable i sostenible, acabar amb les desigualtats i aconseguir la igualtat de gènere a través de l’empoderament de les dones.

L’òptima gestió dels recursos com els aliments, l’aigua i l’energia serà cabdal per garantir-ne l’accés a les famílies que ho puguin requerir. Hem d’evitar que la incidència de la pandèmia per la Covid-19 pugui arribar a provocar un risc de ruptura social, i si bé és cert que els ajuntaments no disposen de plenes competències en aquest àmbit, hem d’estar preparats per actuar amb la finalitat de garantir la protecció i l’accés als serveis bàsics. En aquest sentit, la decisió de la Generalitat de no mantenir les beques menjador durant els mesos d’estiu per garantir un àpat complet al dia suposa un pas enrere a l’hora de resoldre aquest tipus de problemes.

Cal destacar que la ciutat de Lleida té un posicionament destacat per implementar mesures concretes a petita escala i acotades a les necessitats de la ciutadania, que alhora es convertirà en un actor més, conjuntament amb les empreses i les institucions públiques, per assolir els objectius i combatre les desigualtats. Lleida i la seva zona d’influència disposen d’un sector agroalimentari potent, que ha de ser una de les principals bases per garantir la protecció social de les persones, la recuperació i la transformació d’uns espais més sostenibles que permetin l’accés a tots els serveis bàsics. Per aconseguir els objectius plantejats, cal establir una xarxa sòlida, en estreta col·laboració entre el sector públic i privat, per generar valor compartit i avançar com a societat.

L’Horta de Lleida és un clar exemple per aixoplugar un seguit d’accions que han de ser aplicades en molts altres espais. La identitat de l’Horta, que s’associa a una alta qualitat agroalimentària, mediambiental i paisatgística, ha de ser reforçada i promocionada a través de circuits curts de comercialització i a l’hora de fer valer la producció local, el consum responsable i de proximitat i la lluita contra el canvi climàtic. Per sumar el sector productiu a la implementació dels ODS caldrà aplicar incentius per excel·lir en valors mediambientals tant dels equipaments com de les àrees comercials de la nostra ciutat. En aquesta línia, també cal destacar els canvis estructurals que han vingut aplicant les empreses de Lleida per tal de complir amb la missió d’una agricultura sostenible, a través de la inversió en tecnologia, la producció d’aliments tot preservant l’entorn, el foment dels hàbits alimentaris saludables i la reducció de les emissions de CO

2

.

Hem d’aconseguir que els nostres ciutadans i ciutadanes se sentin partícips dels canvis que farà Lleida. Un exemple que va agafar especial rellevància per distingir i divulgar els productes de proximitat és la Fundació Lleida 21, que impulsa i fomenta la participació dels ciutadans amb la finalitat d’aconseguir un model de ciutat sostenible. Ara bé, perquè l’Horta sigui un espai de promoció per als productes de quilòmetre zero, caldrà una administració més propera, que doni importància a la marca i a la seva sobirania alimentària a través de l’acompanyament, per exemple, en matèria d’infraestructures, actualment amb mancances, i l’impuls de l’economia circular.

L’assoliment dels ODS, però, ha de pivotar a través d’altres mesures, com ara la reducció de les emissions en CO

dins de la ciutat, la creació de nous boscos urbans, que va ser una clara aposta dels mandats socialistes, i, tal com vaig explicar la setmana passada, l’impuls de les ciutats intel·ligents, que han de contribuir a la sostenibilitat gràcies a l’eficiència i les energies verdes. Fer de Lleida una ciutat encara més inclusiva permetrà crear un vincle recíproc entre la ciutadania i la seva morfologia urbana, a través d’assegurar també l’accés a la vivenda assequible a totes les persones i la promoció del transport públic.

Per desenvolupar amb total plenitud els ODS cal posar a l’abast els canals per tal que el sector privat agafi la inèrcia necessària. Des del Partit Socialista vam proposar la creació de les estructures per fer el seguiment de la implementació del conjunt d’accions perfilades per les Nacions Unides. Actualment, però, desconeixem quina estratègia vol seguir l’actual govern tripartit municipal per fer de Lleida una ciutat referent en sostenibilitat. Des del grup municipal socialista, que hem estat treballant en una llista de 50 propostes, demanarem que la implementació dels ODS a la ciutat de Lleida quedi definida a la taula per a la recuperació econòmica. Una societat avançada i moderna ha de tenir el suport necessari que en faci possible el desenvolupament.

tracking