COLABORACIÓN
Catalunya Ràdio, renovada des del matí fins a la nit
Director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la CCMA
El nou El matí de Catalunya Ràdio culmina el projecte de renovació dels continguts de la ràdio pública que vam començar des de la direcció de l’emissora el 2016. La programació de la temporada 2020-2021 suposa una renovació profunda amb canvis a la franja de matí i a la de nit que pretenen injectar més dinamisme en informació, entreteniment i humor i, especialment a la nit, captar una audiència més jove, un dels mandats que tenim els mitjans públics del país. A partir del dilluns 31 d’agost, l’audiència anirà descobrint una nova proposta del programa insígnia de la ràdio pública, El matí de Catalunya Ràdio, dirigit i presentat per Laura Rosel, que compta amb el també periodista Albert Segura de subdirector i un equip jove, renovat i dinàmic. Tot el que succeeixi al carrer, al país i al món també sonarà a l’antena de Catalunya Ràdio, en el programa que aporta la meitat dels oients de l’emissora.
El nou El matí de Catalunya Ràdio, liderat per una dona periodista de trajectòria contrastada com ara Laura Rosel, és el mascaró de proa de la renovació d’una temporada que revolucionarà la fórmula nocturna. Dos nous programes –El búnquer, de Peyu i Jair Domínguez, i Adolescents XL, de Roger Carandell i Juliana Canet– aportaran humor transgressor i entreteniment de 10 a 12 de la nit, amb una aposta digital forta i l’objectiu de captar nous públics i audiència jove. Amb el matí i la nit es completa el sacseig que necessitava l’oferta de continguts diaris de la ràdio pública, que tan bons resultats d’audiència analògica i digital ens ha proporcionat aquests últims anys.
Altres novetats de la temporada 2020-2021 és el programa dirigit al públic familiar Kids XS, de Pau Guillamet i Txell Bonet, els dissabtes d’1 a 2 del migdia. Aquesta proposta provinent d’iCat va orientada a les famílies i els infants, en la qual l’oci, la cultura i l’entreteniment per als més petits de la família seran protagonistes.
L’altra gran aposta de la temporada té format digital i és la continuïtat de la nissaga estrenada amb el podcast Tor, tretze cases i tres morts i el programa exitós Crims, de Carles Porta. El segrest és la nova sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio, que un cop més innova amb un contingut enregistrat amb tecnologia de so immersiu que oferirà una experiència d’escolta més intensa, encara, que la que van viure els fans de Tor i de Crims. El segrest de la farmacèutica d’Olot explicat com no s’havia fet mai fins ara.
Una altra de les novetats que em fa especial il·lusió d’anunciar és l’aparició per primer cop a la ràdio pública del país d’un programa de temàtica LGTBI, que arrencarà en format podcast a l’octubre.
El programa Ja m’entens, de David Àvila, oferirà una realitat molt diversa i moltes vegades poc coneguda o desconeguda per al públic majoritari. Finalment, Catalunya Ràdio fa el pas per donar veu a la diversitat sexual dels habitants del nostre país.
El lideratge de Catalunya Ràdio entre els usuaris joves a internet, on la ràdio pública és la primera entre aquest públic, i el creixement de consum digital experimentat els últims anys mereixen un impuls nou a l’aplicació per a mòbils i tauletes. Comencem temporada de ràdio amb una nova app de Catalunya Ràdio que millora el disseny i la usabilitat per seguir posant l’usuari al centre de les nostres decisions. Amb la nova aplicació mòbil, pretenem augmentar els consums d’àudio i dels continguts de ràdio visual de Catalunya Ràdio, iCat i Catalunya Música, emissores generalista i temàtiques que aposten per una evolució del concepte de ràdio tradicional que encaixa més bé en l’entorn digital.
Venint d’una temporada 2019-2020 marcada per l’impacte de la Covid-19 i d’un estiu també extraordinari per la situació que s’ha derivat de la pandèmia, en què els professionals de les quatre emissores públiques han excel·lit en el servei públic i el compromís amb l’audiència, se’ns presenta un curs 2020-2021 d’alta intensitat informativa per les crisis sanitària, econòmica i social, pel qual els treballadors de Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música i la nostra oferta de continguts estem preparats i il·lusionats.