SEGRE

COLABORACIÓN

Una recuperació transversal

1r. Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme de la Paeria

Una recuperació transversal

Una recuperació transversalSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquesta setmana s’ha produït un fet de gran rellevància a Lleida. La constitució de la Mesa Transversal per a la Recuperació de la Ciutat que va crear per unanimitat el Ple de la Paeria i que es va reunir el passat dimecres a la Seu Vella amb la participació de representants de més de 50 entitats i institucions de Lleida.

Es tracta d’una iniciativa que ve a refermar el que ja es va iniciar amb l’Àgora de Lleida el passat mes de juny i que té com a objectiu frenar i pal·liar, des de la diversitat i la representativitat, els efectes de la crisi de la Covid-19. No es vol solament debatre, el que necessita la ciutat és acordar mesures que contribueixin a aixecar la ciutat econòmicament però també cultural, social i anímica i fer-ho de manera consensuada, amb la participació d’una àmplia representació ciutadana. Des de l’inici de la pandèmia la nostra ciutat ha estat castigada amb una gran cruesa que ha arribat a un punt culminant aquest mes de juliol, quan es van haver de prendre mesures molt dures que han afectat greument el nostre teixit econòmic. En poc més d’un mes es va aconseguir revertir la situació i tornar a dades sanitàries equiparables a la mitjana catalana. Tot i això el virus continua present a la nostra ciutat. És cert que hem millorat, però cal que siguem conscients que no derrotarem definitivament la Covid-19 fins que es generalitzi una vacuna eficaç o algun fàrmac que apaivagui els efectes de la infecció. Per tant, durant un temps, això no és només la lluita contra un virus, és una lluita contra els nostres costums i la inèrcia de viure d’una determinada manera. Ho hem de fer compatible amb no aturar-ho tot. Hi ha moltes persones que, tot i contagiar-se, resten asimptomàtiques. Aquest fet ens mostra una nova manera d’actuar des de la solidaritat. El que ens ha de moure no és la por al nostre propi contagi sinó la por a ser corretja de transmissió de la malaltia cap a aquelles persones que tenen riscos vitals si són infectades. Persones grans, persones amb patologies cròniques i fins i tot el personal sanitari que treballa per nosaltres depenen de l’actitud dels que passaran la malaltia sense molèsties i dels que afortunadament avui estem sans.

Lleida ha d’aprofitar aquests durs moments per sembrar una llavor d’una nova economia, d’una nova indústria. Neta, sostenible, creadora d’oportunitats per als joves, que ofereixi treball a qui en demandi i una vida digna a la nostra gent gran. Hem de ser ambiciosos i buscar nous nínxols de creixement. La crisi de la Covid-19 en algunes coses ens marca el camí. El nostre país, que ha mostrat al món un personal sanitari amb una capacitat d’entrega i una vocació de servei excepcionals, també ha deixat palesa una carència sagnant d’indústria al voltant d’aquest sector. Fins i tot les mascaretes, els guants i d’altres equips de protecció els hem hagut d’anar a buscar a la Xina. Aquesta és una de les oportunitats que tenim a l’abast.

Lleida té una de les facultats de Medicina més prestigioses del país, que compta amb un Institut de Recerca Biomèdica de Lleida que també és reconegut arreu i amb el CREBA (Ciència i Recerca Biomèdica Aplicada) de Torrelameu, que és un centre de referència a nivell internacional en la investigació biomèdica i que fa formació a metges de tot el món aprofitant el mimetisme entre la genètica humana i la del porc. A tota aquesta infraestructura de recerca en l’àmbit de la salut que pocs tenen hi podem afegir la recent facultat de Veterinària amb unes instal·lacions modèliques i d’ultimíssima generació i també l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries). Doncs bé, tota aquesta recerca i formació es troba orfe de sortides laborals i industrials a la nostra ciutat.

Tenim R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació), que és la fórmula imprescindible per avançar i per assolir l’excel·lència. Oferim-li la indústria. En un món cada cop més globalitzat i competitiu, cal bastir els fonaments de les polítiques econòmiques i industrials sobre els pilars del coneixement i la investigació.

Lleida té una gran oportunitat. Ho vaig dir en la meva intervenció a la Mesa Transversal per a la Recuperació de la Ciutat: us demanem ajut a tots els agents econòmics i socials de la ciutat. Us demanem que ens feu confiança i que ens ajudeu. Ens hi deixarem la pell. Som la segona capital de Catalunya i tenim una situació estratègica que altres no tenen. És el moment de fer pinya per atraure les inversions que ens han de permetre fer un salt endavant. Lleida hi ha de ser i hi serem.

tracking