SEGRE

COLABORACIÓN

El suport i escalf a la gent gran

Cap de l’oposició a la Paeria

El suport i escalf a la gent gran

El suport i escalf a la gent granSEGRE

Creado:

Actualizado:

Dijous passat vam commemorar el Dia Internacional de la Gent Gran. Enguany, la jornada d’homenatge va agafar especial èmfasi, després de la incidència que ha tingut la pandèmia dins d’aquest col·lectiu, que ha sigut un dels més castigats. L’afectació que ha tingut el coronavirus ens ha fet reflexionar a totes i a tots sobre la necessitat de pensar nous canvis dins del model actual per garantir unes condicions de vida dignes per a la gent gran, que és un pilar fonamental de la nostra societat i una font important de transmissió de qualsevol tipus de coneixement i d’experiències, plenes de saviesa.

Durant aquesta crisi, s’han restringit les visites a les residències i també nosaltres vam decidir, en un exercici de responsabilitat, reduir els desplaçaments a casa dels padrins i les padrines per reduir el possible risc de contagi. Això, però, ha provocat conseqüències emocionals per als nostres avis i àvies, com ara un increment del sentiment de soledat, amb el risc que això pugui derivar en un aïllament social i la pèrdua de qualitat de vida. A la ciutat de Lleida hi ha més de 6.000 persones grans que viuen soles.

És necessari que totes les institucions posin les bases per a un pacte intergeneracional i un projecte global que garanteixi unes polítiques socials per a la gent gran que els permeti tenir un acompanyament amb plenitud. És una qüestió de retornar-los, a través de tot el nostre suport i escalf, el llegat que ens han aportat i que ens ha ajudat a créixer com a persones. Volem que Lleida sigui una ciutat amiga de la gent gran, i per això vam decidir impulsar, fa dos anys, un projecte amb actuacions per als padrins i padrines per formentar els hàbits de vida saludables, la mobilitat, l’oci i les interaccions socials, que tenen una incidència positiva en la vida diària. Aquest projecte forma part d’una xarxa que promou l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb l’objectiu de fomentar l’envelliment actiu a través de la salut i la participació.

Les afectacions per la pandèmia també han posat de manifest la necessitat d’adaptar l’atenció sanitària de les persones grans, a través, per exemple, de canvis en el model residencial i en la millora dels serveis d’atenció a domicili. Cal accelerar la posada en marxa de mecanismes d’atenció centrats a les persones grans, més personalitzats i flexibles, i dur a terme les atencions al domicili per a totes aquelles persones amb un elevat grau d’independència per garantir, d’aquesta manera, que puguin romandre el màxim de temps possible al seu entorn i disposar del màxim benestar. Ara també és un moment per treballar en l’eliminació de la bretxa digital per tal de dotar els avis i àvies de les eines necessàries i les competències en noves tecnologies per tal que puguin comunicar-se amb els seus familiars o amics, i també per poder accedir a la gestió de tràmits, d’informacions i d’altres recursos telemàtics. Aquesta acció suposaria un pas important per reduir possibles casos d’aïllament i de sensació de soledat.

Cal seguir treballant per fomentar les activitats de la gent gran activa, que durant el confinament ha vist minvada la seva vida social, amb les repercussions que això ha comportat per a la seva salut física i mental. És necessari que els nostres padrins i padrines gaudeixin d’una vida plena, autònoma i activa, adaptada a la nova normalitat i posant a l’abast un ampli ventall d’activitats formatives, lúdiques i de promoció de la salut. Per aquest motiu, també hem demanat a la Paeria que, en coordinació amb la Generalitat, estableixi uns protocols i les mesures necessàries per tornar a posar a disposició els centres de dia de Santa Clara i dels Magraners, de titularitat municipal, perquè les persones grans en situació dependència puguin disposar dels seus serveis. Els centres de dia permeten evitar possibles situacions d’aïllament social i fomenten el desenvolupament d’hàbits saludables com l’alimentació, l’exercici físic o la rehabilitació.

Vull concloure l’article destacant també la implicació de diferents entitats de la ciutat i d’àmbits distints, com ara els centres cívics, les llars de jubilats, les associacions de veïns, la Creu Roja, entitats educatives i culturals, a més de societats i fundacions privades, per treballar en projectes que tenen com a objectiu sensibilitzar i crear una xarxa sòlida per acompanyar la gent gran. És necessari que entre totes i tots reflexionem sobre els canvis que cal aplicar a la nostra ciutat per garantir una qualitat de vida i un procés d’envelliment òptim de la gent gran. Nosaltres treballarem per aportar les nostres propostes i materialitzar-ho.

tracking