COLABORACIÓN
La col·laboració ens fa millors
1r Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme de la Paeria
La regidoria d’Urbanisme de qualsevol ajuntament s’ocupa de totes aquelles variables que incideixen en l’equilibri i la qualitat de vida dels municipis i dels seus habitants. Una bona qualitat de vida és disposar d’uns bons serveis bàsics, urbans, un bon transport públic, etc., i en gran mesura que la relació del ciutadà amb l’administració sigui amable, fàcil i, sobretot, ràpida i àgil. L’àrea d’Urbanisme de la Paeria treballa per estar a disposició dels veïns per facilitar les tramitacions de llicències i assessorar-los degudament sempre que necessitin realitzar qualsevol tipus d’obra o reforma sobre habitatges o locals comercials, per garantir-ne d’aquesta manera la correcta execució. És encara molt llarg el camí a recórrer per tal de tenir una administració que compleixi amb els requisits per ser del tot eficient. És per això que aquesta setmana el Ple de la Paeria ha aprovat definitivament la nova Ordenança reguladora dels procediments d’intervenció administrativa municipal sobre l’ús del sòl i edificació, llicències urbanístiques i comunicacions prèvies.
El nou text pretén, entre altres coses, simplificar el contingut de la norma, facilitar la tramitació electrònica i, sobretot, accelerar la concessió de les llicències d’obres, les comunicacions prèvies i l’inici de noves activitats. Com a gran novetat, l’ordenança comptarà en la tramitació de les llicències amb la participació dels diferents Col·legis Professionals com a entitats col·laboradores de l’administració. La seva aportació consistirà a verificar els requisits d’integritat documental, suficiència i idoneïtat dels projectes i la documentació que formen part de la sol·licitud de la llicència o comunicació. Entre les funcions que desenvoluparan també hi ha la d’acreditar que els projectes i la documentació tècnica compleixen les previsions de la normativa aplicable. Una vegada aprovada l’ordenança, la Paeria establirà un protocol que regularà com acreditar els mateixos Col·legis Professionals com a entitats col·laboradores de l’administració (ECA).
Em congratulo que la iniciativa de tirar endavant aquesta modificació ha estat benvinguda des del primer dia pels diferents Col·legis Professionals de Lleida que operen en l’àmbit de les obres i les activitats. Amb ells ens hem reunit en diferents ocasions per recollir totes les seves inquietuds i redactar una normativa que sigui coherent amb les necessitats de la ciutadania i d’àgil aplicació. Agraeixo sincerament al Col·legi d’Arquitectes, al Col·legi d’Arquitectes Tècnics i Aparelladors, al Col·legi d’Enginyers Industrials, al Col·legi d’Enginyers Tècnics i al Col·legi d’Enginyers Agrònoms, entre altres, la gran predisposició que han mostrat per treballar conjuntament amb la Paeria un text que signifiqui un pas endavant en la manera com el ciutadà es relaciona amb l’Ajuntament.
Però aquesta no és l’única col·laboració amb els Col·legis Professionals lleidatans que ha aprovat recentment el Ple de la Paeria. Amb l’objectiu de millorar el parc d’habitatges de la ciutat i dignificar aquelles zones més degradades, l’equip de govern municipal ha optat per obligar els propietaris dels edificis a complir el deure que tenen de conservar i rehabilitar els seus immobles. La llei estipula que aquells immobles de més de quaranta-cinc anys d’antiguitat han de passar la inspecció tècnica dels edificis (ITE). Aquesta consisteix en una inspecció visual de l’edifici feta per un tècnic competent que té com a objecte determinar-ne l’estat en el moment de la inspecció i orientar els propietaris en les actuacions a realitzar per complir el deure de conservació i manteniment. Això va en benefici de la ciutat i també de la seguretat dels lleidatans. Actualment poc més d’un vint per cent dels habitatges que hi estan obligats tenen passada aquesta inspecció tècnica. Per donar-li el tomb a aquesta situació la Paeria ha aprovat un conveni amb el Col·legi d’Arquitectes i el Col·legi d’Arquitectes Tècnics i Aparelladors per redactar, de manera subsidiària, aquells informes que després dels requeriments oportuns no siguin formalitzats pels mateixos dels immobles.
He dit en diverses ocasions que crec de manera convençuda en la cultura de la col·laboració. Una col·laboració entre sector públic i societat civil de la qual els acords que hem adoptat en són un clar exemple. Col·laborar per fer millor les coses. Compartir maneres de fer diferents per obtenir millors resultats. Sempre tenint present el nostre darrer objectiu: servir Lleida i la seva gent i, en aquesta època tan complicada que ens ha tocat viure, facilitar a tothom la relació amb l’administració.