COLABORACIÓN
Una Lleida connectada. Una Lleida intel·ligent
1r Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme de la Paeria de Lleida
Des de fa una setmana, Lleida ha passat a formar part del selecte grup de les ciutats 30 que inclou urbs distribuïdes per diversos continents arreu del planeta. La majoria de carrers de la ciutat, excepte les vies principals de més d’un carril per sentit, han passat a tenir la velocitat de circulació limitada a trenta quilòmetres per hora. Aquesta decisió està alineada amb el compromís del Govern municipal de fer de Lleida una ciutat connectada, sostenible i intel·ligent.
Lleida no ha de perdre el tren dels nous temps i en aquesta línia permeti’m relacionar l’aposta per una mobilitat urbana sostenible i intel·ligent amb la presentació fa uns dies del projecte Lleida ON dins l’Àrea 5G de Terres de Ponent, proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, dins de l’Estratègia 5G de Catalunya, en aliança amb la Paeria, Mobile World Capital Barcelona, i2CAT, la Cambra de Comerç, la Diputació i Telefónica. El desplegament comercial de la xarxa 5G a la ciutat de Lleida no solament tindrà incidència en el teixit econòmic i social de la ciutat per fomentar la innovació i la dinamització econòmica, sinó que permetrà avançar cap a una veritable ciutat intel·ligent que gestioni en temps real la seva mobilitat. Gràcies a l’internet de les Coses ara podem fer que tots els elements de la circulació es comuniquin entre si: vehicles, semàfors, senyals, etc. A més, quan existeixi un desplegament massiu de la tecnologia 5G, els cotxes podran rebre informació sobre places d’aparcament lliures o sobre perills fora del seu camp de visió, mentre que els semàfors podran autoregular-se en funció del trànsit i la presència de vianants, els senyals de trànsit intel·ligents optimitzaran el flux de trànsit o possibilitaran la capacitat dels passatgers de rastrejar la localització d’autobusos.
La mobilitat és un dels camps més importants d’una ciutat intel·ligent o smart city, però no és, ni molt menys, l’únic. Els avenços en el big data i dispositius connectats han permès a les ciutats accedir a informació que mai abans havia estat disponible. Una estratègia d’anàlisi de dades ben dissenyada ofereix la capacitat d’accedir i analitzar una gran quantitat d’informació i els nivells de servei al ciutadà augmenten ràpidament i fan lloc més atractiu perquè els residents hi visquin. Per exemple, una ciutat intel·ligent és una ciutat més segura. Alguns avantatges de les smart cities venen provocades per tecnologies innovadores com el reconeixement de matrícules. En aquesta línia, Lleida iniciarà en breu un pla de càmeres de seguretat a l’Horta de Lleida per millorar la seguretat i la qualitat de vida dels seus habitants.
L’eficiència energètica és un altre vessant on les noves tecnologies poden ser rellevants. És el cas dels edificis intel·ligents dotats de subministrament propi d’energia. En aquest sentit cal destacar les mesures de la Paeria per incentivar la instal·lació de plaques solars en edificis per aplicar bonificacions sobre l’Impost de Béns Immobles.
Aquests són uns pocs exemples de com pot arribar a ser la ciutat que imaginem. Però n’hi ha d’altres. En àmbits com la salut, l’educació, els serveis socials, la relació del ciutadà amb l’administració, l’activitat econòmica, etc. Tot en la mateixa línia: augmentar el benestar i la qualitat de vida del ciutadà. Els avantatges de les smart cities són tan nombrosos com la capacitat d’innovació i d’iniciativa dels gestors municipals. És difícil ignorar els molts beneficis que ofereixen les ciutats connectades.
El futur és esperançador i apassionant. Volem que Lleida en sigui actor principal. Massa cops hem estat mers espectadors d’avenços que no hem incorporat fins al cap d’un temps. Ara tenim l’oportunitat d’estar al capdavant i no al vagó de cua. Així és la Lleida que molt somiem. Capital amb iniciativa i lideratge, moderna, innovadora, respectuosa amb el medi ambient, plena d’oportunitats i amb una elevada qualitat de vida.