SEGRE

COLABORACIÓN

Lo garrotín i la Taronja Tropical

Cap de l’oposició a la Paeria

Lo garrotín i la Taronja Tropical

Lo garrotín i la Taronja TropicalSEGRE

Creado:

Actualizado:

El patrimoni cultural de Lleida és un tret identitari de la nostra ciutat que actua com un important nexe d’unió social entre les lleidatanes i els lleidatans. El projecte de candidatura de la Seu Vella perquè sigui reconegut Patrimoni Mundial, que compta amb el suport del govern de l’Estat, la recuperació del call jueu, els Camps Elisis, la història de les muralles, la figura d’Indíbil i Mandoni i el garrotín, entre d’altres, formen part del nostre ric llegat, que hem de saber transmetre, promocionar i protegir. Com a proposta de govern, vam plantejar la creació de l’Agència del Patrimoni i del Paisatge amb l’objectiu d’acompanyar, d’una banda, el Consorci del Turó de la Seu Vella cap al reconeixement de la UNESCO, i de l’altra, exposar tots els conjunts arquitectònics i el Patrimoni Immaterial.

En aquest sentit, des del grup municipal socialista hem presentat una proposta de resolució per declarar el garrotín Patrimoni Immaterial a nivell municipal. Al llarg de la història, aquest conjunt de melodies rítmiques marcades per lletres alegres, divertides, dinàmiques i bromistes ens han ajudat a interpretar la vida i han donat contingut a la cultura popular de Lleida. Artistes com Lo Marqués de Pota o Lo Parrano, així com altres cantants i persones que n’han preservat el llegat posteriorment, han ajudat a donar visibilitat a aquest ball, que històricament ha sigut sempre defensat i reconegut per l’ajuntament de Lleida. La Diada del Garrotín se celebra des de fa vuit anys i ara cal fer un pas més amb la declaració d’aquesta música popular com a Patrimoni Immaterial de la ciutat de Lleida. A través d’una proposta de resolució plantejada a la Comissió de Polítiques de Gestió Cultural i Joventut, demanem a l’equip de govern municipal que també es comprometi a mantenir i a potenciar la diada i a destinar un local de la ciutat com a punt de difusió, foment i recuperació del garrotín. De moment, però, aquesta no és la intenció del tripartit d’ERC, Junts i el Comú, del qual seguim trobant a faltar les seves propostes per difondre el nostre patrimoni i projectar la ciutat.

Ho hem vist també, per exemple, amb la tanca dels Camps Elisis de Lleida, d’estil neoclàssic, que va patir un despreniment el març de l’any passat i que encara no ha estat reparada, malgrat el compromís de l’equip de govern municipal de restaurar-la abans d’acabar el 2020. Tampoc veiem un projecte clar per al xalet modernista, per al qual vam iniciar converses amb el Departament de Cultura de la Generalitat per ubicar-hi una biblioteca pública, ni per al conjunt del parc, que és un espai i un pulmó verd per a la nostra ciutat i per al qual vam plantejar un projecte per a la transformació global. Tampoc veiem accions per recuperar la història de les muralles i enfortir la capitalitat cultural de Lleida.

Posar en valor el nostre patrimoni, del qual les lleidatanes i els lleidatans se n’han de fer partícips, ha de permetre impulsar un conjunt de polítiques econòmiques, socials i urbanístiques que garanteixin el desenvolupament dels projectes de la nostra ciutadania. La preservació del nostre patrimoni també és cabdal per impulsar el valor arqueològic i paisatgístic dels nostres vestigis i per reforçar la nostra connexió i la identitat amb l’espai més proper. Els beneficis que això ens pot aportar com a ciutadanes i ciutadans al nostre benestar i a la nostra salut també ho debatem en els cicles de conferències sobre ciutats saludables, organitzats pel PSC de Lleida. Dijous passat vam celebrar la primera xerrada, en la qual es va parlar de la necessitat de potenciar els espais verds de la ciutat, adoptar hàbits alimentaris saludables i més inversió en salut. Dijous que ve tractarem els canvis en l’entorn urbà, així com l’aprofitament i la creació d’espais esportius per a l’exercici físic saludable.

Vull concloure aquest article recordant la figura de Jaume Casañé, que va traspassar el 6 de gener, i que conjuntament amb el seu oncle Josep Maria Casañé va crear la Taronja Tropical, de la marca lleidatana Gelats Glas, i que és un altre tret identificatiu de Lleida.

tracking