SEGRE
El futur del Museu de Lleida

El futur del Museu de LleidaSEGRE

Creado:

Actualizado:

El Museu de Lleida segueix immers en una batalla judicial que sembla no acabar mai. Jutges i jutgesses, amb la paella pel mànec, segueixen marcant el pas sobre el seu futur. Ni política, ni diàleg, ni negociació. Un llarg i desgraciat litigi que com tants altres s’acaba resolent a cop de toga, i quan no, a cop de porra. Ho vam viure durant aquell trist i humiliant 11 de desembre de 2017. Tres anys més tard, cansats i escaldats, afrontem el darrer capítol d’aquest “culebrot”.

L’esquarterament de la col·lecció del Museu de Lleida, una operació sense precedents que atenta principis elementals de la museologia internacional, lluny de protegir i posar en valor el patrimoni, té una intencionalitat molt clara: trencar vincles entre dos comunitats, Lleida i la Franja, que comparteixen història, llengua i cultura.

No ens enganyem, el trasllat de les obres de la Franja al Museu de Barbastre (i no pas el retorn) té molt poc a veure amb l’art i el patrimoni, i molt amb polítiques populistes que viuen del greuge. Un conflicte que, recordem, origina l’Església catòlica amb la creació del Bisbat de Barbastre i del qual s’ha rentat les mans.

Els anys de conflicte i la dolorosa jornada de l’11 de desembre de 2017 han situat la societat lleidatana en posicions reactives, plenes de ràbia, desesperança i resignació. Defensar jurídicament la unitat de la col·lecció és un deure ineludible que topa amb la crua realitat.

Malgrat que sabem que la partida està perduda i que no té sentit assumir nous costos personals, cal salvaguardar la dignitat del Museu i de la mateixa societat lleidatana, utilitzant totes les eines legals a l’abast. Dit això, comença a ser hora de sortir d’aquesta roda inacabable.

Toca posar les llums llargues, superar la dinàmica de les lamentacions i transformar aquesta realitat en una oportunitat per al museu i per a les Terres de Lleida.. En primer lloc, cal una reparació del dany reforçant la col·lecció i el paper del Museu de Lleida dins la xarxa de museus nacionals. Aquest és el compromís de les institucions que formen part del Consorci.

Però cal anar més enllà. És el moment de prendre decisions amb visió global i mirada llarga, situant el futur del Museu de Lleida dins un gran projecte de ciutat i de territori.

La Seu Vella, el nou Museu Morera, el Centre d’Art La Panera i el mateix Museu de Lleida conformen una anella cultural i patrimonial de primer ordre que si suma pot tenir un efecte multiplicador, començant per la revitalització del centre històric. Una suma que ha de formar part d’un gran projecte de ciutat, connectat amb la resta d’equipaments culturals de referència tant públics com privats, i amb el ric ecosistema que conformen les entitats, les empreses, els creadors i les institucions.

. Vivim en un món i una societat cada vegada més interconnectats, on sumar és imprescindible. Per això és tant important impulsar dinàmiques més col·laboratives i noves mirades que permetin transformar tant el futur del Museu de Lleida com la propera inauguració del Museu Morera o l’enorme iniciativa i capacitat d’innovació del sector cultural lleidatà, en oportunitats que consolidin un gran projecte de ciutat en què la cultura sigui un eix vertebrador, cohesionador i diferenciador.

tracking