SEGRE

COLABORACIÓN

Defensem les nostres llars d'infants i les escoles del món rural

Creado:

Actualizado:

El curs 2015-2016 el departament d’Educació va engegar un pla pilot per implantar la línia d’educació d’1 a 3 anys a les escoles rurals. La iniciativa fou un èxit. La valoració de pares i mares, professorat, alumnat i ajuntaments és molt positiva. Nombroses escoles s’hi han anat acollint progressivament. Una iniciativa que permet fixar població i és una eina eficaç i útil per combatre el repoblament.

Els pobles petits i les comarques més castigades es van morint una mica més cada dia que passa pel despoblament. La subsistència, la garantia i el manteniment de serveis bàsics de primera necessitat, com és l’accés a l’educació via llars d’infants o escoles rurals, per a les persones i famílies que viuen en aquests municipis petits, són amenaces reals amb més conseqüències.

El fet que es puguin escolaritzar els alumnes a partir d’un any i, en conseqüència, als pares no els calgui marxar a un altre municipi més gran, és una petita victòria cada inici de curs. Ningú coneix l’angoixa i el patiment de les famílies que porten filles i fills a l’escola, els equips educatius i les regidores i regidors, alcaldesses i alcaldes quan la realitat és una amenaça constant a la continuïtat de la vida.

Un dels assoliments més rellevants d’aquest pla pilot fou la creació de les aules per a les necessitats de l’alumnat més petit. Amb els pocs recursos que tenien i tenen, els ajuntaments es van llençar a garantir aquesta nova oportunitat per a la seva ciutadania. Això va fer que assumissin, sense cap dubte ni cap queixa, les despeses de gestió i contractació del personal d’aquestes aules. Alcaldesses i alcaldes vam estar i estem encantats d’assumir aquest cost, ja que és essencial per donar viabilitat a l’escola rural i mantenir uns serveis públics de qualitat als nostres pobles.

Fa unes setmanes el departament d’Educació ens trasllada que canvia unilateralment aquest pla pilot i les seves condicions. Diuen que assumiran ells la contractació i gestió de personal d’aquesta línia educativa, però alhora demanen als ajuntaments que acomiadin les professionals que tant s’hi han deixat la pell i han tingut cura de les nostres petites i petits, i que n’han de contractar d’altres a un preu tres vegades més costós per a les economies i pressupostos, ja per si mateixos fràgils dels petits municipis. Hi ha casos on es demana a ajuntaments passar de 15.000 a 40.000 € sense cap explicació, amb exigències i sense raons ni arguments.

Ras i curt, la proposta actual farà que sigui inviable seguir mantenint la línia d’educació d’1 a 2 anys en moltes escoles rurals de petits municipis, on l’ajuntament no podrà aportar la quantitat econòmica que exigeix el nou conveni a partir del curs 2022-2023.

Aquesta decisió s’ha pres, com passa massa sovint, sense consultar els municipis afectats i directament des d’uns despatxos de Barcelona, sense tenir en compte que aquesta decisió pot significar la mort futura de l’escola rural i de tota esperança de petits municipis i comarques castigades pel despoblament.

El projecte va nàixer com a pla pilot experimental i havia de servir per conèixer les necessitats del servei, les coses que funcionaven bé i les que calia millorar i, vist l’èxit, ara calia trobar-se amb els actors implicats i proposar un projecte de millora que beneficiés a tots –pares, infants i ajuntaments de municipis rurals–.

No podem restar impassibles davant de decisions que afebleixen encara més els serveis bàsics del món rural, que ja es troben en un estat preocupant. Contínuament escoltem missatges provinents d’altres administracions i responsables polítics del govern a favor dels serveis públics, de repoblar el territori i de defensar l’escola rural, especialment quan s’atansen eleccions.

Doncs algunes alcaldesses i alcaldes dèiem el mateix en campanya que avui: #defensemlonostre, un clam a repensar el país de baix a dalt, escoltant i comprenent les diferents realitats i les singularitats i necessitats especials. Nosaltres som, i serem, on érem.

Un govern que es fa el fort amb els més petits és més passat que futur..

Els alcaldes i alcaldesses que signem aquest article volem demanar que el departament d’Educació i el nou Govern que surti escollit reconsiderin aquesta decisió injusta i inhumana. Pel bé del territori, de l’escola rural, de les famílies i del futur de les nostres comarques. Seguim #defensantlonostre: persones, municipis, l’escola pública rural, catalana i de qualitat i el món rural. No ens aturarem fins a aconseguir-ho.

tracking