COLABORACIÓN
La gratuïtat de l'AP-2, un pol d'oportunitats per al territori
La fi de la concessió de l’AP-2, d’aquí a 4 mesos, i la finalització de les obres del túnel de Lilla són dos de les notícies més desitjades pel que fa a la mobilitat territorial i suposaran un canvi de paradigma per a Lleida i Ponent, que concertiran l’Eix Lleida-Tarragona en un nou pol d’oportunitats per al nostre territori, s’afavorirà la dinamització econòmica del seu entorn i es contribuirà a restablir i millorar l’equilibri territorial. A més, cal esmentar que milers de lleidatans i lleidatanes, particulars i empreses, ja no hauran de pagar per utilitzar una via d’alta capacitat construïda amb els diners dels seus impostos.
L’alliberament del peatge de l’AP-2 arriba amb anys de retard a causa de la pròrroga acordada pels governs de la Generalitat i estat, llavors governats per Jordi Pujol i per José María Aznar, respectivament. Era l’any 1998. Aquesta pròrroga va determinar que s’allargués la concessió de l’AP-2 amb Acesa, ara Abertis, fins a l’agost del 2021.
Una de les conseqüències que ha provocat aquest endarreriment, la més greu, és l’increment del volum de trànsit a l’N-240, majoritàriament en el tram de les Borges Blanques-Lleida, un tram especialment conflictiu amb un gran índex de sinistralitat i en el qual ha perdut la vida un gran nombre de persones. Amb l’alliberament de l’AP-2 reduirem el volum de trànsit de l’N-240 i també de l’autovia A-2, especialment de vehicles pesants i, per tant, guanyarem en seguretat en aquestes carreteres.
Aquesta reducció de trànsit hauria de fer innecessàries inversions destinades a ampliar la capacitat d’aquestes vies i així poder destinar-les a la millora de la seva seguretat viària i la dotació de nous accessos a l’AP-2. .
Però són molts més els beneficis i oportunitats que pot generar la gratuïtat de l’AP-2, i en això estem treballant Esquerra Republicana de Catalunya. En primer lloc, aquest alliberament suposarà una major sostenibilitat econòmica i ambiental, ja que disposarem d’una via d’alta capacitat que unirà gratuïtament Lleida amb Tarragona, i serà innecessari el desdoblament. Recordem que altres formacions polítiques havien posat sobre la taula la construcció d’una autovia paral·lela entre Lleida i Montblanc, sense tenir gaire en compte les afectacions agrícoles, paisatgístiques i territorials que aquest desdoblament comportava.
També guanyarà en competitivitat la nostra economia. L’alliberament de l’AP-2 coincideix amb l’alliberament total de l’AP-7 (des de Jonquera fins a Alacant) i, per tant, estarem connectats de forma directa i gratuïta amb Saragossa i el centre de la Península, també amb el sud dels Països Catalans i amb Europa.
En aquest sentit, cal tenir present que l’AP-2, codificada com E-90, forma part d’aquesta ruta internacional de 5.000 quilòmetres que uneix Lisboa amb la frontera turcoiraquiana i que és considerada de primera magnitud tant a nivell logístic com econòmic. Així doncs, gràcies a la connexió directa i gratuïta amb els ports de Tarragona i Barcelona i fins i tot el port de València, tenim ara una oportunitat d’or com a territori per millorar la competitivitat i la internacionalització de l’economia lleidatana, de potenciar i externalitzar la indústria agroalimentària i de fomentar i promocionar el turisme d’interior.
L’alliberament de l’AP-2 també suposa un major equilibri territorial i millor distribució de la riquesa al voltant de l’Eix Lleida-Tarragona i en especial als municipis de les comarques del sud de Lleida incloses als àmbits de les Garrigues, Baix Segre i Segrià sec. Aquests municipis passaran a tenir una nova conjuntura respecte a l’AP-2, atès que el peatge penalitzava la competitivitat de les seves activitats econòmiques.
Aquest alliberament obre un nou marc econòmic per a aquests municipis, i els converteix en un punt estratègic per a la implantació de noves empreses i teixit industrial. Pensant en aquest horitzó i en plena negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat a Madrid, el grup d’ERC al Congrés va fer incorporar al govern de Sánchez una partida destinada a l’estudi i la realització dels enllaços a les Garrigues i el Segrià, més concretament l’accés Juneda-Castelldans i l’accés Artesa de Lleida-Puigverd de Lleida.
Però encara resta molta feina per fer. Des d’Esquerra Republicana ens comprometem a seguir treballant des de les nostres institucions, ajuntaments, consells, diputacions fins al proper govern de la Generalitat, a cercar els consensos i les aliances necessàries per avançar en la construcció d’aquesta futura realitat i ens convertirem en un mur de contenció a les intencions de l’Estat de voler tornar a cobrar per l’ús de les nostres autopistes i autovies a partir del 2024.