COLABORACIÓN
Lleida, un sector comercial resilient i implicat
Com passa
en qualsevol situació, també en les adversitats, sempre s’obre l’oportunitat d’aprendre, d’adaptar-se i de reforçar la resiliència. Així ho ha fet la majoria del comerç de Lleida.
Ho han lluitat des del primer, dia en què el sotrac de la pandèmia els va situar en un marc impensable. En la duresa d’aquest trajecte imprevist, el comerç s’ha ressituat i la roda ha girat a favor del més proper, el del barri, aquell que ens garantia tracte personal a més de productes de qualitat.
En una altra lectura, hem posat en valor que la Lleida comercial està pendent de la població més gran, facilita la compra sostenible, permet el consum evitant grans desplaçaments i continua apostant pels negocis autòctons. Perquè és el model comercial de proximitat el que, al final, genera ocupació, fomenta la integració i consolida la cohesió social als barris de la ciutat.
. En aquest impàs també ha canviat l’ordre de prioritats de les persones consumidores, ara molt més exigents o selectives. Hem après a triar.
De fet, en aquest nou model de consum també hi podem veure una oportunitat al fil d’un nou perfil de persona compradora, més digitalitzada, que està més hores a casa i amb un comportament més ètic i compromès. Certament, el teletreball és un dels artífexs d’aquest canvi en els hàbits de consum.
Més hores a casa i menys mobilitat es tradueixen en més compres per internet, també per encarregar la compra al mercat local o la botiga de confiança i per rebre-la a casa o passar-la a buscar en un horari adaptat als nous ritmes laborals. Som davant de nous models de compra o consums i nous horaris que, segurament, quedaran modificats sine die.
Curiosament, estem parlant dels dos pols que fins ara ens semblaven oposats, la compra de proximitat i la compra per internet. Hem après a conjugar-los, a sumar-los i a treure’n el millor partit.
Ras i curt, hi ha una gran lliçó que ens emportem en el marc de la pandèmia: un consum molt més sostenible, compromès i responsable.
Tot i el missatge en positiu, soc conscient que hi ha hagut negocis que no han pogut adaptar-se a les dures exigències de la nova situació i que han hagut d’abaixar la persiana. Hem de tenir present que hi ha sectors especialment afectats per aquestes circumstàncies i, per exemple, el sector de la moda ha vist com les vendes descendien un 40% de mitjana. A aquests comerços també els fem arribar un missatge de comprensió i de reconeixement. La lluita ha estat titànica i cadascú l’ha afrontat de la manera que ha cregut convenient.
A Lleida tenim la sort de comptar amb un gran nivell d’associacionisme comercial, al qual també la pandèmia ha esperonat a donar suport als comerços i serveis per arribar, de forma directa, a cada establiment.
La crisi sanitària ha posat damunt la taula la rellevància de la innovació i la digitalització en el comerç i en els serveis, un avenç que des de la Regidoria de Consum, Comerç i Mercats estem impulsant fins al punt de vincular-ho al mateix Pla de Recuperació Econòmica de Lleida. I encara més, ho connectarem amb la imminent arribada dels fons Next Generation.
Sabem que l’actitud del sector comercial és positiva i hi ha consciència del canvi, i que està oberta a nous models com els que suposarà la nova llei de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU), que concretarem i consensuarem en aquelles zones comercials que vulguin iniciar noves accions per augmentar la competitivitat local i millorar així l’entorn urbà de l’espai concret d’actuació.
Qualsevol crisi se supera des de la implicació, però també des del convenciment que cal detectar i aprofitar els nous escenaris. Des de la Regidoria de Consum, Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Lleida estarem pendents dels nous marcs que llegim en forma d’oportunitats. Per això, ens posem a disposició del comerç i dels serveis de la ciutat de Lleida per trobar totes les portes que s’obren i totes les possibilitats per avançar, transformar-se i continuar creixent.