SEGRE
La gent gran, la nostra prioritat

La gent gran, la nostra prioritatSEGRE

Creado:

Actualizado:

La gent gran és un col·lectiu que transmet expertesa i saviesa a totes les generacions. Els nostres avis i àvies, que són una part important del nostre patrimoni social, han patit els devastadors efectes de la pandèmia. Des d’aquí vull transmetre el meu escalf per uns mesos que han sigut molt durs i que, malgrat que ens hauria agradat que no es produïssin, han de servir a totes les institucions per repensar i aplicar polítiques i propostes que empoderin les nostres padrines i padrins.

La gent gran a Lleida, que està representada per més de 24.000 persones, és un col·lectiu especialment vulnerable que requereix tota l’atenció. Molts d’ells han patit, a causa del confinament, situacions de solitud no volgudes, que han tingut repercussions per a la seva salut física i mental.

Per raons sanitàries, es van tancar les llars de jubilats i els centre cívics i molts cursos es van veure afectats o anul·lats. Ara, amb la reobertura i amb l’avanç del procés de vacunació, és necessari que les polítiques per a la gent gran figurin entre les prioritats de l’equip de govern municipal tant a l’hora de fer un diagnòstic pels efectes dels tancaments com a l’hora de facilitar l’accés a serveis, sempre amb les mesures oportunes.

Els nostres avis i àvies necessiten mantenir una activitat constant a nivell físic, intel·lectual i social. Durant el confinament es va crear un grup de voluntaris per atendre les necessitats de la gent gran, al qual reconeixem la seva tasca. Ara, però, amb la represa, ens hauria agradat que l’equip de govern municipal actués amb més previsió per reactivar determinades activitats. Trobem a faltar iniciatives i plantejaments que, dins del marge que ofereixen les restriccions, posin la gent gran com a prioritat.

Una bona eina que posem sobre la taula per actuar és la posada en marxa d’un observatori de la gent gran, que el PSC va incloure com a proposta de govern, i que ens permeti saber on som i prendre decisions, aprofitant les oportunitats que ens ofereixen les noves tecnologies. La gent gran ha patit, per exemple, els efectes de la bretxa digital per realitzar els tràmits necessaris per al seu dia a dia o per demanar hora al metge.

Les nostres àvies i avis tenen inquietuds i anhels que han de ser escoltats. Cal avançar en aspectes com la implantació de lavabos públics; l’aplicació de serveis intel·ligents en punts com els passos de vianants, els temps dels semàfors o de les marquesines; habilitar parcs d’esports a l’aire lliure, un programa de joves voluntaris i voluntàries per fomentar la pràctica de l’esport entre la gent gran i impulsar el servei de taxi a demanda.

Trobem insòlit, però, que l’equip de govern municipal, lluny de facilitar les condicions de mobilitat per a la gent gran, hi posi obstacles, com ha passat amb el tancament recent de la línia de bus L-11, que donava servei al Centre Històric, i que havia estat plantejada especialment per afavorir els desplaçaments de les padrines i els padrins..

També cal avançar en polítiques que reforcin la participació de la gent gran en la presa de decisions. Fa mesos que no es convoca el Consell de la Gent Gran per parlar de propostes i neguits que afecten el col·lectiu i tampoc s’avança a millorar la coordinació entre les llars de jubilats i els centres cívics per implementar les mateixes activitats.

Finalment, des del Partit Socialista també considerem necessari avançar en un pacte entre generacions amb l’objectiu de promoure la relació entre tots els col·lectius de totes les edats i crear les sinergies entre les diferents franges d’edat que conviuen a la nostra ciutat. Després de la pandèmia, aquesta iniciativa encara agafa més força perquè totes i tots necessitem escoltar-nos.

És probable que les visions puguin ser diferents, però poden resultar enriquidores pel creixement i el coneixement que poden suposar..

Volem que el jovent es preocupi per la gent gran i s’hi impliqui, i també volem que la gent gran conegui quins són els anhels i els problemes amb què es troben els i les nostres joves. Fem de la gent gran la nostra prioritat.

tracking