SEGRE
Quin model comercial volem?

Quin model comercial volem?SEGRE

Creado:

Actualizado:

El comerç ha sigut un dels sectors econòmics més tocats durant la pandèmia i, per això, cal mesures d’acompanyament que permetin recuperar-ne la inèrcia.

Per situar-nos, hem de destacar que el Valor Afegit Brut (VAB) –un indicador molt similar al PIB– que genera aquest sector a la ciutat és de 655 milions d’euros, una xifra que representa el 16,3% de l’economia. No obstant això, el comerç, que és un dels principals motors de l’economia de la nostra ciutat, encara té marge per créixer i per fer-ho requereix de polítiques concretes i ambicioses de les institucions.

Malauradament, això és el que no estem veient amb el govern municipal de la Paeria, que ni té projecte comercial global per a la ciutat ni tampoc per als comerciants dels barris..

Lleida és una ciutat capital on poden conviure models diferents i complementaris que ofereixin els productes que reclama la ciutadania, que té el dret d’abastir-se dels béns i serveis amb la finalitat de satisfer les necessitats del seu dia a dia.

El model comercial gira al voltant de tres eixos. Primer, a través del comerç de proximitat, que inclou els establiments amb productes considerats quotidians.

En segon lloc, amb les activitats de compravenda en un centre comercial amb espais d’oci i residencials, que es podria ubicar a l’entorn de l’estació.

En aquest sentit, el PSC va proposar en l’anterior mandat un pla de millora urbana de 135.000 metres quadrats, i pel qual es van interessar importants operadors. I en tercer lloc, mitjançant l’ordenació de mitjanes i grans superfícies comercials, que no tenen cabuda al centre de la ciutat i que requereixen un desenvolupament específic de caràcter urbanístic, amb espais grans, oberts i accessibles, dins de la trama urbana.

L’exemple és el projecte de Torre Salses, una iniciativa privada pensada per acollir mitjanes i grans superfícies que es volen implantar a la ciutat..

Tots els models plantejats són complementaris entre ells.

Per això, per impulsar Lleida com a segona capital de Catalunya, cal reforçar el teixit comercial amb la mirada posada a tots els punts de la ciutat: l’Eix Comercial, la Zona Alta, els comerços dels barris, el Pla de l’Estació i Torre Salses. De fet, per tal que l’Eix Comercial pugui conviure i competir amb les altres dues propostes, vam preveure dues iniciatives.

D’una banda, que el 50% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) es reverteixi en millores de l’oferta comercial de petit format i, de l’altra, que el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) inclogui una iniciativa per ampliar l’oferta comercial a la zona de l’Eix a través d’equipaments d’una major superfície..

Lleida necessita guanyar capacitat d’atracció i tapar la fuga comercial que patim respecte a ciutats com Barcelona i Saragossa. No podem seguir perdent pistonada. La ciutat necessita mirar més enllà i fer un pas endavant en la modernització de l’oferta comercial perquè té la capacitat de generar les oportunitats per satisfer les necessitats de la ciutadania i dels clients. Hem d’ampliar la nostra mirada i la perspectiva per pensar que Lleida té una gran àrea d’influència, amb 450.000 habitants, on hi tenen cabuda diferents models.

Per tirar endavant, però, hem de veure les opcions de canvi com una oportunitat per créixer, generar riquesa i fomentar l’ocupació.

Per això, també és necessari que l’equip de govern municipal deixi de posar pals a les rodes a les propostes per impulsar el sector comercial de la ciutat. Ho hem vist amb l’escenificació de les al·legacions del tripartit d’ERC, Junts i el Comú per torpedinar el projecte de Torre Salses, per al qual hi ha un inversor disposat a invertir per desenvolupar el parc comercial i residencial, i amb la falta d’ambició per tirar endavant el Pla de l’Estació, que vam plantejar en l’anterior mandat i que comptava amb el suport de l’Estat.

En l’enquesta plantejada pel PSC, cal recordar que un 65% dels participants aposta per ubicar espais comercials, restaurants i locals d’oci aprofitant el cobriment de les vies per dotar de nous espais els voltants de l’estació de ferrocarril..

Els efectes de la pandèmia han deixat el sector comercial tocat, però ara hem de transformar, a través de polítiques decidides, la crisi en oportunitats. Per materialitzar-ho, però, fa falta transmetre la confiança necessària per il·lusionar la ciutadania, els comerciants i els inversors perquè amb el rumb amb què navega el tripartit municipal és difícil que això s’encomani. Lleida ha de ser capital comercial.

tracking