SEGRE
La (in)seguretat a Lleida

La (in)seguretat a LleidaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquests dies afrontem l’inici del nou curs polític a l’ajuntament de Lleida. És una setmana marcada per la celebració de la Diada, malgrat que l’equip de govern municipal no ha convocat, per tercer any consecutiu, un acte institucional el dia 11 de setembre. És insòlit i decebedor que la segona capital de Catalunya no compti amb un esdeveniment tan assenyalat, que considerem que ha d’albergar la Seu Vella, com a monument insigne de la ciutat i com a màxim exponent dels valors de la concòrdia i de la pau, i que a més, es mereix ser declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Aquesta decisió demostra un cop més la falta d’ambició i de lideratge de l’alcalde de Lleida, que, juntament amb els seus socis de Junts, se li acumulen els deures del nou curs i de l’estiu, en què recordem que la Paeria va tornar a tancar per vacances en uns moments encara de dificultats després de la pandèmia.. Comença un nou curs polític, però la Paeria encara arrossega assignatures suspeses, que indiquen que el govern municipal no progressa adequadament. Hem tingut l’ocasió de parlar amb els veïns i les veïnes dels barris de Lleida i hem pogut copsar la falta de civisme i, sobretot, l’increment de la inseguretat. Són aspectes molt sensibles que cal tractar amb el màxim rigor, però que cal posar sobre la taula, analitzar els motius pels quals es produeixen i, sobretot, trobar solucions.

La ciutat, l’embrutem nosaltres. A hores d’ara tenim la ciutat de Lleida deixada i abandonada mentre l’equip de govern mira cap a un altre costat i es queda de braços plegats. La mostra és que hem visitat de nit els barris de la Mariola i de Cappont, on hem pogut constatar de primera mà la falta d’il·luminació als carrers, com ha passat en els casos, per exemple, dels carrers Rossinyol i de Jaume II, amb llums i fanals apagats.

I també la presència de rates al carrer Doctor Fleming, una queixa que han traslladat també les associacions de veïns. Per què passa això? Ens costa molt de creure que les empreses de neteja, manteniment i jardineria no facin la seva feina. Què està succeint a la ciutat? S’estan invertint els diners suficients? S’ha produït algun tipus de retallada que desconeixem?.

Per revertir aquesta situació, el Partit Socialista ha presentat un conjunt d’iniciatives amb la finalitat de reforçar la seguretat, la higiene i el civisme a la ciutat i que reclamem que s’apliquin de manera immediata. La seguretat és un dret de la ciutadania i, per garantir-lo, hem treballat en propostes que promocionen els valors. Per aquest motiu, estem treballant en un paquet de 100 mesures que preveuen actuacions des d’un doble vessant amb la finalitat de garantir la convivència a la ciutat de Lleida.

D’una banda, reforçant el rol de la ciutadania, a través de la necessitat d’aprovar una carta de valors i d’establir un gran Pacte per al Civisme, que el senyor Pueyo va rebutjar de ple votant en contra d’una iniciativa que va presentar el PSC, i dotant de més recursos la Guàrdia Urbana. . Aquesta setmana hem proposat incrementar fins a 250 el nombre d’agents del cos en els propers tres anys, dotar-lo de més mitjans tècnics i tecnològics, implantar un pla pilot de punt d’atenció a la Bordeta, desplegar els agents de barri i promocionar la carrera professional dels agents cívics. Som partidaris que la Guàrdia Urbana guanyi autoritat i empatia, però la nostra prioritat és que el cos estigui a disposició de la ciutadania per ajudar i garantir l’ordre, i que no sigui percebut com un actor sancionador. Les propostes que reclamem d’adopció immediata són també el full de ruta per a la negociació de qualsevol pacte fiscal o dels pressupostos per al 2021 que vulgui tirar endavant el govern municipal, que ha perdut el debat sobre la percepció d’inseguretat.

Lleida és considerada una ciutat insegura i, per tant, l’alcalde, que és el màxim responsable de la Guàrdia Urbana, no pot mirar cap a un altre costat. Només cal veure les notícies publicades dia rere dia als mitjans de comunicació o l’estudi de l’associació Unespa, que aglutina la majoria d’asseguradores que operen a Espanya, i que afirma que Lleida és la tercera ciutat de Catalunya amb més risc de robatori als comerços, una alerta que precisament aquesta setmana també han llençat entitats empresarials.. La ciutat de Lleida necessita un canvi de rumb i, si el govern s’hi posa, ens trobarà. Sempre hi hem sigut quan ha calgut defensar els interessos de la ciutadania i hem demostrat, un cop més, amb les mesures plantejades aquesta setmana, que som l’alternativa.

tracking