SEGRE

COL·LABORACIÓ

A la recerca de solucions per les afeccions de la fauna salvatge

A la recerca de solucions per les afeccions de la fauna salvatge

A la recerca de solucions per les afeccions de la fauna salvatgeSEGRE

Creado:

Actualizado:

La incidència i afecció sobre conreus per la fauna salvatge del porc senglar, els conills i passant per les aus es cada cop més greu i creix any rere any. En extensius cereals, panís i lleguminoses els perjudicis i malmeses van des de la mateixa sembra a la recol·lecció. Amb arboris des de la plantació, afecció als fruits i mortalitat dels arbres.

Entrem a la tardor i les afeccions s’intensifiquen en panís, sorgo... Els rosegadors per reduir incisius roseguen escorces de tota mena de fruiters incloent ametllers i figueres provocant fins i tot la mort; les aus als gira-sols, ametlles, nous i olives.

Davant d’aquesta problemàtica el pagès posa en marxa una sèrie de defenses laborioses i costoses, com són tanques elèctriques, protectors, repel·lents, eficients en part, però insuficients. Demana ajut a l’administració, a les entitats cinegètiques, que posen els seus mitjans en acció, que resulten limitats, enfront de la proliferació continuada de totes les espècies esmentades que afecten tot el territori català, aragonès i, com no, l’espanyol.

Fauna sí, però amb la seva mesura, equilibrada per gaudir-la, compartir-la i per salvar la cadena tròpica. La realitat és que en moltes espècies està desbocada. La despoblació, l’abandó de conreus, la creixent invasió de les àrees boscoses, vegetació descontrolada i protegida a les lleres dels rius ajuden i donen refugi a porcs senglars, cabirols, conills que constitueixen el grup més perjudicial i més difícil de controlar, agreujat per la manca de depredadors: guineus i rapinyaires.

El control cinegètic resulta insuficient tot i ampliar els períodes de caça, en especial per conills que tenen refugi i protecció a les mateixes plantacions de fruiters, ametllers i oliveres en què la caça pot comportar accidentalitat i, per tant, quedar totalment limitada essent necessari utilitzar altres mitjans que puguin estar a l’abast dels afectats per poder controlar els excessos de població que posen en perill la producció i el cultiu.. Els mitjans de comunicació: premsa, televisió... s’han fet ressò tot sovint del problema. Sindicats, ajuntaments i els pagesos perjudicats reclamen accions i solucions al problema.

Les administracions, en part, es troben lligades de peus i mans perquè el problema de conills no està considerat com a plaga, està qualificat d’espècie cinegètica. Però existeix un veritable i incomprensible Greuge Comparatiu: l’afecció o presència de conills en camps d’aviació, talús de ferrocarril, autopistes, embassaments i el més sagnant: camps de golf, esports, àrees enjardinades... Poden controlar-se gasificant els caus amb biocides.

El mateix sistema i producte fitosanitari està autoritzat i utilitzat des del 1970 per control de Talpa, Microtus i Ervalis que afecten els prats, cultius i fruiters, però no per conills. Algú pot preguntar-se: existeix diferència entre el conill urbanita del camp de golf amb l’agrícola d’un camp de presseguers al Segrià? Doncs bé, per presentar el problema i reclamar solucions es presenta una jornada a la Fira de Sant Miquel per debatre amb tots els mitjans, sectors afectats i defensors: “La problemàtica de la Fauna Salvatge en cultius fruiters, extensiu i ramaderia.” La pregunta és: Tenim solucions? La resposta és sí, però cal salvar temes burocràtics que ratllen amb ecològics, ambientals... i que xoquen amb grups ecologistes i animalistes.Aquesta jornada es farà el dia 30 de setembre a les 10 al saló Veyrat.

Tots podreu participar en la discussió i coneixement de solucions i també en defensa d’una fauna equilibrada que no posi en perill la viabilitat agrícola i de què en puguem gaudir tots plegats sense que en sortim perjudicats. Patrocinen i participen en el desenvolupament de la 15a Jornada dins el marc de la Fira Sant Miquel. Agropres, ICEA, ETSEA-UdL i en la seva coordinació en Francesc Xavier Miarnau Domènech (Agropres) i Antonio Colom Gorgues (ETSEA-UdL).

tracking