SEGRE

COLABORACIÓN

La Guàrdia Urbana de Lleida compleix 175 anys

La Guàrdia Urbana de Lleida compleix 175 anys

La Guàrdia Urbana de Lleida compleix 175 anysSEGRE

Creado:

Actualizado:

El pròxim dilluns 4 d’octubre se celebra el 175è aniversari de la posada en funcionament de la Guàrdia Urbana, un cos que és proper i que forma part de la nostra vida quotidiana. La Guàrdia Urbana, que sempre està a disposició de la ciutadania, ha de ser percebuda com una autoritat moral i empàtica, i com a tal, les institucions públiques tenen l’obligació de dotar-la dels recursos necessaris per projectar-la com un actiu de proximitat i garant de la convivència, i no pas amb finalitats recaptatòries o de càstig.

En els últims mesos, des del PSC hem situat a debat la qüestió de la seguretat a la nostra ciutat, després que per part de l’opinió pública i la ciutadania se’ns hagi fet constar un increment de la sensació de la inseguretat.

Per aquest motiu, hem presentat una bateria de propostes que considerem que han de ser aplicades de manera immediata, com ara avançar en el Pacte per al Civisme, que ja vam presentar com a proposta de govern i que va ser rebutjat inicialment per l’alcalde de Lleida, i en un pla específic per a la Guàrdia Urbana per tal que tingui els recursos suficients. La seguretat és un dret de les lleidatanes i dels lleidatans, que per assolir-lo requereix del lideratge i la convicció per part de l’Ajuntament de Lleida, i de moment, això no ho estem veient.

No es tracta de caure en la crítica fàcil, però ara mateix no percebem cap reacció del govern municipal, que ha perdut el debat sobre la inseguretat. La qüestió de la seguretat pública ha de ser tractada lluny de les estridències, perquè el model requereix adaptar-se als nous temps i als nous reptes, com ara la proximitat, la prevenció, l’eficiència i la protecció social. Arran de les notícies publicades als mitjans de comunicació hem demanat també les dades sobre l’evolució dels fets delictius a la ciutat per tal d’acotar les nostres propostes.

És un tema del qual som conscients que cal afrontar amb rigor i posant sobre la taula propostes per garantir un model efectiu i empàtic.

Per això, des del PSC hem treballat en un pla alternatiu que considerem que és essencial per revertir la situació actual. Proposem, per exemple, incrementar fins als 250 el nombre d’agents de la Guàrdia Urbana en tres anys, dotar el cos de majors recursos tècnics i tecnològics, així com potenciar els agents de proximitat, una figura molt rellevant pel seu coneixement precís de les realitats de cada zona de la ciutat.

A més, per tal d’acostar els agents a la ciutadania, plantegem la creació d’un pla pilot de descentralització territorial del cos per implantar punts d’atenció de la Guàrdia Urbana en altres barris.

En aquest sentit, un dels punts per iniciar aquest projecte podria ser el barri de la Bordeta. Per fer-ho, també plantegem aprofitar equipaments existents com els centres cívics, atès que la ciutadania els reconeix com un punt de centralitat destacada.

També és important reforçar el rol dels agents cívics, que vetllen per la conscienciació de la ciutadania i la promoció dels valors que garanteixen la nostra convivència.

En aquest sentit, és important presentar propostes encaminades a projectar-ne la carrera professional, com ara convertir-los en una divisió específica dins de la Guàrdia Urbana.

Està quedant palès que la seguretat, el civisme i la neteja són les principals preocupacions de les lleidatanes i els lleidatans i, per això, cal destinar les inversions necessàries per posar fi a la sensació que Lleida és cada cop una ciutat més insegura.

tracking