SEGRE
Una excel·lent notícia per a Lleida

Una excel·lent notícia per a LleidaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Array L’article 169 de l’Estatut de Catalunya estipula que correspon a la Generalitat la competència exclusiva sobre els transports terrestres de viatgers i mercaderies per carretera, ferrocarril i cable que transcorrin íntegrament dins el territori de Catalunya, amb independència de la titularitat de la infraestructura. El traspàs de les rodalies ferroviàries de l’Estat a la Generalitat que es va formalitzar l’1 de gener de l’any 2010 va ser, com és sabut, un traspàs incomplet perquè no es van traspassar ni els maquinistes, ni els trens, ni les estacions, ni tampoc les vies. Les competències traspassades van ser la gestió, regulació, planificació, coordinació i inspecció dels serveis i les activitats i la potestat tarifària sobre el servei.

Tot i això, un aspecte substancial de l’acord, i a l’empara del que preveu l’Estatut, era que, en passar a ser la Generalitat la titular del servei, era aquesta la que decidia quina empresa ha de prestar-lo. I aquest poder de decisió és el que ha permès al Govern, en un exercici de responsabilitat, acordar aquesta setmana que serà Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i no pas Renfe qui operarà el servei de Rodalies a la demarcació de Lleida a partir del 2024. Amb tota seguretat, la transformació de la línia R12 entre Lleida i Manresa en un sistema de Rodalies que es gestionarà des de FGC permetrà fer un salt endavant i impulsar millores substancials com ara doblar les freqüències, millorar la puntualitat en hores punta, incorporar nous trens, més còmodes, més segurs i més digitals, millorar la connectivitat i la vertebració territorial i impulsar el foment del transport públic.

Aquest servei es prestarà a les Terres de Ponent amb una nova denominació de la línia: RL3 entre Lleida i Cervera i RL4 entre Lleida i Manresa.La Paeria celebra aquest acord del Govern. Ja l’any 2019 el Ple municipal va aprovar una moció que reclamava a la Generalitat la implementació d’una xarxa ferroviària de Rodalies al voltant de Lleida. Es demanava la creació de quatre línies de Rodalies aprofitant els corredors existents (Lleida-Montsó, Lleida-Cervera, Lleida-Les Borges Blanques i Lleida-La Pobla de Segur).

Amb la decisió adoptada pel Govern català, que s’afegeix al traspàs ja fa uns anys de la línia de la Pobla, FGC ja gestionarà dues d’aquestes línies. En aquesta darrera, que sí que és propietat de la Generalitat, hi ha programades inversions importants com l’eliminació de passos a nivell per garantir-ne la seguretat i l’habilitació d’un baixador al polígon industrial del Segre. Pel que fa a la resta de les línies, el fet que la Generalitat, fruit d’aquell traspàs incomplet, no sigui la titular de la infraestructura dificulta realitzar inversions en unes vies encara propietat d’ADIF.

És per això que la voluntat del Govern de la Generalitat, expressada aquests darrers dies pel conseller Puigneró, és que la decisió d’operar mitjançant FGC en la línia Lleida-Manresa sigui l’avançada del traspàs total i efectiu del servei de Rodalies de Catalunya.En tot aquest projecte, Lleida ha de jugar-hi un paper important. Hem manifestat mantes vegades que tenim una situació geogràfica privilegiada per convertir-nos en un important nus de comunicacions. Important pel que fa a la logística i la indústria, però també important pel que fa al transport públic.

En aquest sentit, tindrà una gran rellevància el paper de l’actual estació de ferrocarril de la nostra ciutat. La construcció de la nova estació d’autobusos en aquest indret s’emmarca en l’aposta ferma de l’actual consistori municipal no solament en fer viable l’anomenat Pla de l’Estació, sinó que Lleida esdevingui nexe de camins, nus de comunicacions i el fonament per aconseguir una Catalunya Interior dinamitzadora i motor del nostre país. Fer de capital és això: aprofitar les oportunitats de col·laborar des de la lleialtat institucional amb els pobles i ciutats properes, i també amb el Govern del nostre país.

Lleida ha de ser un instrument de creació de riquesa, de progrés i desenvolupament al servei de les comarques de Ponent i de Catalunya. Ens congratulem i felicitem la Generalitat per la decisió tan valenta que ha adoptat. Unes bones rodalies ferroviàries faran que la nostra ciutat assoleixi aquell objectiu que ens mou a treballar dia rere dia: ser el millor lloc per viure i realitzar-se en tots els àmbits personals i col·lectius.

tracking