SEGRE
Lleida, ciutat intel·ligent i verda

Lleida, ciutat intel·ligent i verdaSEGRE

Creado:

Actualizado:

La implantació de les noves tecnologies a la ciutat de Lleida ha vingut per quedar-se. El nostre teixit urbà afronta un procés de canvi i de transformació que ens ha de permetre evolucionar perquè tots puguem gaudir d’una manera més sostenible, eficient i amable dels nostres espais verds, del nostre patrimoni i de les nostres llars. Les noves aplicacions i el concepte de smart cities, que agafen cada cop més força i van formant part del nostre dia a dia ens aporten importants beneficis per al nostre benestar perquè reforcen la cohesió social i generen noves oportunitats.

Per complir els objectius, però, cal que la ciutadania sigui la gran protagonista i sigui l’eix sobre el qual gira la transformació de Lleida com a ciutat intel·ligent i verda. Una ciutat és intel·ligent quan és capaç de generar més oportunitats per a la seva ciutadania, els joves, la gent gran i les empreses. En aquesta línia, en el passat mandat socialista vam impulsar un conjunt de mesures que aposten pels actius humans, immaterials i materials de la ciutat amb la finalitat de centrar encara més el focus en les persones i els serveis que oferim a la ciutadania.

En són exemples les innovacions per al manteniment de la jardineria al voltant del Turó de la Seu Vella, que ens permeten ser més eficients en el reg, estalviar un 35% en consum d’aigua i reduir les emissions de CO2; la implantació de llum amb tecnologia led, que permeten estalviar un milió d’euros anuals, el desplegament de la fibra òptica i la implantació del sistema Syspam, que ens permet avançar en una gestió més eficient dels edificis municipals i de la ciutat.El concepte de smart city està estretament lligat, per exemple, a la transformació de l’urbanisme tal com l’havíem concebut fins ara per fer-lo més sostenible, més verd i més feminista. Són propostes que van en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca les Nacions Unides, que, entre altres aspectes, advoca per una urbanització inclusiva, sostenible i participativa. En aquest sentit, entre les cent propostes que estem treballant del PSC per transmetre-les a la Paeria de cara a la seva aplicació immediata hem inclòs noves mesures per incorporar les noves tecnologies en l’àmbit de la mobilitat, el transport públic i en els models d’atenció a la gent gran.

Aquestes mesures, per exemple, estan enfocades a millorar el confort de les marquesines de les parades de bus, millorar la connexió wifi, estudiar les freqüències de pas dels autobusos per millorar-les, implementar passos de vianants reflectants per reforçar la seguretat i ampliar polítiques eficients en la gestió de l’ús de l’aigua a parcs i jardins, així com incrementar el nombre de corredors verds i saludables de la ciutat de Lleida. Tanmateix, l’aplicació de les noves tecnologies ha d’anar de bracet amb el teixit empresarial de la nostra ciutat i l’expertesa de la nostra ciutat, a través del Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, la Universitat de Lleida i els col·legis professionals i altres agents que hi tenen molt a dir. De fet, en els governs del PSC es van impulsar concursos d’idees per a la millora dels serveis, infraestructures i edificis municipals.

Ara afrontem el repte de transmetre i demostrar a la ciutadania els grans beneficis que suposen les noves aplicacions i el concepte de les ciutats intel·ligents i verdes. Aquesta setmana tindré l’ocasió d’assistir al congrés Smart City Expo de Barcelona, que de ben segur ens permetrà copsar propostes i idees per a la nostra ciutat. Lleida és una ciutat cohesionada i intel·ligent, que sap sumar la tecnologia i el capital humà.

tracking