SEGRE
Dia gegantí!

Dia gegantí!SEGRE

Creado:

Actualizado:

Com fem des del 1986 tots els darrers caps de setmana d’octubre celebrem el Dia de la Seu Vella. Festa per gaudir del monument de manera diferent i conèixer-lo una mica millor. Una cita anual que per a molts encara no està assumida en el calendari festiu de Lleida.

Enguany, amb un estat de la pandèmia menys greu que l’any passat, hem volgut programar més actes per recuperar una mica la intensa activitat de les darreres edicions, que animava tothom a pujar a gaudir de l’emblemàtic Turó. Evidentment la paraula que resumeix el Dia de la Seu Vella 2021 és gegantí; veritablement feia molta patxoca veure el vell temple ocupat, temporalment, per gairebé un centenar de gegants, capgrossos i bestioles de paper cartró vingudes d’arreu del país. El mèrit de l’exitosa trobada ha estat del Col·lectiu Cultural Cappont, ja que ells foren els qui tingueren la idea i vingueren fa mesos a presentar-nos il·lusionats l’engrescadora proposta.

De seguida vam veure el seu potencial i que hauria de servir per agafar força després del complicat 2020 i per això no vam dubtar a nomenar l’exposició Homes i dones de raça gegantina, parafrasejant el famós sonet de Magí Morera, escrit en pedra sota el gegant més gegantí de la contrada lleidatana: el totèmic campanar de la vella Seu. Les activitats programades per fer boca i acompanyar l’exposició durant tota la setmana, en la qual han participat una seixantena d’entitats i especialment moltes escoles, la qual cosa dona la necessària esperança de continuïtat per a la nostra estimada cultura popular, ha estat per mostrar com Pol Olivé va fer la seva esplèndida Mata Hari o com Àlex Sánchez ensenyava la vella tècnica de fer escultura amb el paper cartró o l’erudit repàs per part de Felip Vilardell a la fascinant història dels gegants de Lleida, el conjunt més notable del país. De totes maneres no podíem oblidar de parlar tècnicament del resultat de les recents obres de restauració al cos superior del campanar, a dues ales del claustre i a la magnífica Porta dels Apòstols, cosa que férem de la mà d’alguns dels professionals responsables de la necessària actuació: Esther Colls, Ramon Solé, Marta Morán i Isabel Gil.

L’esperat lliurament del trofeu que reconeix el Turó de la Seu Vella com a guanyador de la Batalla monumental organitzada per TV3 no podia tenir millor testimoniatge que les gegantines figures que omplien les naus laterals de la Seu Vella. El nostre alcalde, Miquel Pueyo, acompanyat pel director dels SSTT de Cultura, Albert Turull, de l’entranyable Sr. Postu i de jo mateix, el recollíem de l’estimada periodista Mari Pau Huguet, la defensora de la batalla final.

A partir d’ara llueix en el nostre monument la difícil victòria aconseguida, gràcies a la capacitat de mobilització de la gent de Lleida, animada per unes xarxes que bullien, escalfant-se per uns quants i que ja demostraren il·lusionats com érem capaços de superar la primera lluita contra la catedral de Girona, la qual fou ben defensada per Joan Baigol, Joan Busqueta, Marta Morán i Custo Dalmau, entre d’altres. El viatge musical de Halir Trio per la música lleidatana de Granados a la de Pedro Pardo, passant per la parisenca de Debussy, fou l’esplèndida cloenda a una celebració de saber testimoniar, amb una triple victòria, l’estima que tenim per lo nostre Castell.L’habitual lliurament de Guardons Seu Vella, a més de lliurar els Premis Seu Vella Convocatòria 2021, reconeixia enguany la trajectòria de Cosme García Mir i les distincions individuals per a Ramon Solé i la col·lectiva per a l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, amb la sentida glossa de Mari Pau Huguet i la música familiar de Komboloko.Finament, diumenge fou el bany de geganters i geganteres, grallers i tambors, que vingueren a fer ballar els seus gegants pel claustre. Abans, però, calia que vuit nous elements fossin batejats per formar part de la gran comunitat gegantina.

Després del repic de campanes i de la missa en memòria dels socis difunts, oficiada pel nostre bisbe, i acompanyada per la Coral Estel foren beneïts vuit nou gegants i capgrossos. La festa fou total. Fora els vehicles històrics omplien el baluard de l’Assumpció, Aerorigami ensenyava a fer avions de paper i alguns buscaven el cargol de pedra més antic de Lleida a l’escultura restaurada de la Porta dels Apòstols.

Al revellí un tastet de recreació històrica de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial. Per tot el Turó una vintena de pintors completaven les seves ràpides obres en la 21a edició de l’activitat més veterana. Finalment, els tambors i bombos de la Casa d’Aragó tocaven com a comiat amb força per espantar més lo virus covidià.Gràcies un cop més a tots els que han fet possible l’èxit gegantí de la 35a edició del Dia de la Seu Vella.

Ara, a per a la propera edició, que coincidirà amb el 50è aniversari de l’Associació Amics de la Seu Vella, que ja ha començat a renovar la seva imatge.

tracking