SEGRE
No badem amb el canvi climàtic

No badem amb el canvi climàticSEGRE

Creado:

Actualizado:

Benvolguts lectors, El passat dia 10 d’agost es va fer públic l’informe de Nacions Unides sobre el canvi climàtic. No m’esperava bones notícies i, desgraciadament, així va ser. L’informe sencer són més de 3.000 pàgines plenes de dades i estudis tècnics que posen de manifest la preocupant situació en què ens trobem.

No obstant això, podem resumir l’informe en unes poques conclusions.La primera és que som nosaltres, els humans, els responsables directes de l’escalfament global del planeta. La segona és que l’única manera de parar l’escalfament global és acabar amb les emissions d’efecte hivernacle. Els impactes del canvi climàtic cada cop són més severs i empitjoraran amb cada fracció de grau d’escalfament.

Alguns canvis, lamentablement, ja són irreversibles.Això vol dir que ja no podem fer-hi res? Doncs sí, sí que podem fer, i molt, però ens estem quedant sense temps i aquesta situació és a les nostres mans per donar-li la volta. Com? Reduint de manera dràstica les emissions de diòxid de carboni, tot i que aquests efectes no es veuran de manera immediata. Tardaran 20 o 30 anys i les conseqüències del que hem estat fent les patirem nosaltres, però és la nostra obligació deixar un món millor i més sostenible per als nostres fills.Molts cops tinc la sensació que són moltes les persones que, essent conscients de la gravetat de la situació, no saben ben bé què han de fer ni quines són les accions que han de dur a terme per actuar d’acord amb la lluita contra el canvi climàtic.

Aquí és on el paper de les institucions ha de ser clar i contundent.Jo us proposo un conjunt de mesures de caràcter més general, però que fan referència als punts en què cal incidir amb més contundència i poden tenir un retorn més directe. Cal garantir la transició energètica reduint l’ús dels combustibles fòssils; hem d’anar cap a una mobilitat sostenible en els entorns urbans, millorant la qualitat de l’aire, reduint el soroll i optimitzant el transport públic urbà i interurbà; hem de garantir la conservació dels ecosistemes mitjançant el desenvolupament sostenible del medi natural i rural; promoure la gestió adequada dels recursos; impulsar la millora de l’eficiència energètica en la construcció; promoure els canvis en els hàbits de consum, especialment dels que tenen un alt impacte ambiental i gestionar adequadament els residus en base a les tres R (reduir, reciclar i reutilitzar).D’aquests set punts, cadascun de nosaltres pot treure les seves conclusions pràctiques i aplicar-les en el seu dia a dia i en el seu entorn. Tot el que fem és necessari, i encara que l’acció sembli poca cosa estic convençut que tindrà el seu retorn.

Vivim en un planeta meravellós, de gran bellesa i ple de recursos, però resulta com a mínim curiós que l’ésser més intel·ligent que habita en aquest fantàstic planeta sigui el responsable de la seva destrucció.Som-hi, encara hi som a temps, però no val a badar. Qui no hagi començat a mirar el seu entorn amb la cura que es mereix, que ho faci, que adopti les mesures que cregui necessàries per millorar-ho, tot s’hi val. En el nostre dia a dia hi ha petits detalls que poden servir per apaivagar els efectes negatius d’algunes accions que fem i que podem canviar sense gaire esforç.

És una lluita de tots plegats. La Terra, els nostres fills i els nostres nets ens ho agrairan.

tracking