SEGRE
Un nou model de seguretat

Un nou model de seguretatSEGRE

Creado:

Actualizado:

La gestió sobre la seguretat i el civisme a Lleida s’encamina cap a un nou model. Aquesta qüestió, que és un dret de les lleidatanes i lleidatans, requereix ser afrontada des del màxim rigor i lluny de les estridències, però també amb propostes que permetin a la ciutadania gaudir del nostre espai públic. L’alcalde de Lleida i el regidor d’Urbanisme no afronten ni assumeixen les problemàtiques relacionades amb la seguretat, el civisme, la neteja i el manteniment del mobiliari urbà de la nostra ciutat.

Els grans anuncis i les operacions de màrqueting no resolen els problemes. Per disposar d’una ciutat segura i cívica, cal posar sobre la taula propostes que ens permetin avançar, i això és el que estem fent en complicitat amb la societat civil, trepitjant els barris i tenint una escolta activa per saber què pensa la ciutadania. Els senyors Pueyo i Postius gestionen la ciutat de Lleida des del despatx, sense explicar les coses, i així és molt difícil conèixer quines són les seves preocupacions i les seves necessitats.

Ho veiem amb l’incompliment, des de fa tres anys, dels compromisos amb l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, que duen a terme, de manera altruista i durant 25 anys, una important tasca de prevenció i de suport a la Guàrdia Urbana i a la ciutadania en el transcurs d’esdeveniments a la nostra ciutat. Això és incomprensible i, per tant, demanem al bipartit d’ERC i Junts que garanteixi els recursos i les aportacions econòmiques previstes per tal que els voluntaris puguin pagar les assegurances i l’adquisició del manteniment necessari.Com a proposta de govern, estem treballant en mesures que inclouen dotar de més agents i de recursos la Guàrdia Urbana i analitzant la implementació d’estratègies conjuntes amb els Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, ens ajudarà a avançar la iniciativa presentada pel PSC al Parlament, a la qual donem suport, per tal d’equiparar els cossos de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra.

Per posar les estratègies en marxa, cal que l’alcalde de Lleida reclami al Departament d’Interior la revisió de les ràtios sobre el nombre d’agents de Mossos destinats atès que en l’última assignació l’octubre del 2021, cap dels 103 nous agents destinats a la demarcació de Lleida es va incorporar a la ciutat. Hem de recordar que als Mossos d’Esquadra, que tenen les competències en matèria de seguretat ciutadana a Catalunya, els correspon la tutela de 19.000 hectàrees de la ciutat de Lleida. Ara, els que disposem estan desbordats i els que no tenim, no els esperem.Disposar de prou agents dels Mossos també és cabdal per a la gestió de la seguretat a l’Horta, per a la qual també hem plantejat crear una divisió específica dins de la Guàrdia Urbana.

La gestió de la seguretat a l’Horta té una complexitat afegida ja que es tracta d’un espai periurbà amb una població de més de 5.000 persones distribuïdes de manera dispersa. Perquè el model tingui èxit, és cabdal establir un sistema de complicitat amb els col·lectius veïnals, els responsables de les partides i els centres agraris industrials, en el qual també s’haurà de tenir en compte el vessant mediambiental per evitar conflictes al voltant dels abocaments descontrolats i de la mala gestió de residus agraris. També estem treballant per tenir en compte les necessitats i les especificitats de Sucs i de Raïmat, per als quals també caldrà tractar la qüestió sobre com gestionar les seves especificitats sobre seguretat.En el nostre model és important que la Guàrdia Urbana estigui empoderada i sigui empàtica.

La proximitat també és una premissa que tenim en compte en totes les mesures, com la d’incrementar les patrulles a peu al Centre Històric, on volem que els agents tinguin contacte directe amb les veïnes i els veïns i els comerciants. En la nostra proposta, també traslladarem les propostes dels col·lectius d’empresaris i d’empresàries del sector del comerç, que van en la línia de reforçar les patrulles en el tancament dels establiments i facilitar la tramitació d’eventuals denúncies de manera presencial a les mateixes botigues perquè burocràticament siguin menys feixugues. Voldria cloure aquest article desitjant-vos que gaudiu d’un cap de setmana replet d’activitats d’oci, lúdiques i culturals a la nostra ciutat i als barris, organitzades pels veïns i veïnes i les diferents entitats.

També us vull desitjar un bon Primer de Maig, una data rellevant per reivindicar els drets dels treballadors i les treballadores. Enguany, els i les socialistes retrem homenatge als treballadors que durant aquests dos anys de pandèmia han treballat de forma incansable, sovint posant en risc la seva salut, perquè visquem amb la màxima normalitat possible.

tracking