COLABORACIÓN
Si volem fer canvis hem de construir sinergies
El sector agrari necessita que es produeixin canvis profunds per poder garantir la seva supervivència. Arrossega una crisi de preus que darrerament s’ha vist agreujada pel desorbitat augment dels costos de producció. Tanmateix, el problema ve de lluny, i ja fa temps que reclamem que la cadena de valor s’ha d’equilibrar perquè agricultors i ramaders rebin un preu amb un marge de benefici que els permeti guanyar-se bé la vida.
És una situació complexa que implica els diferents agents de la cadena i canvis en les polítiques agràries catalana, estatal i europea. Des de JARC sabem que, per poder fer front a tots aquests canvis, hem de fer pressió des de molts flancs, i no pas sols, sinó creant sinergies entre productors i ens locals, comarcals, associacions del sector i un llarg etcètera amb qui compartim interessos comuns. Dos exemples recents que mostren el tarannà obert de la nostra organització, un del sector ramader i un altre que afecta els productors de fruita dolça i seca.
El primer, el front comú carni-ramader amb el qual vam redactar un manifest signat per tretze entitats que desenvolupen la seva activitat a Catalunya, representatives de tota la cadena, des de la producció de pinso i de carn, les granges, les indústries i els elaboradors amb l’objectiu de defensar i posar en valor l’activitat productiva de la ramaderia i la indústria càrnia. Hem redactat un informe (En defensa pròpia) i l’hem fet arribar a la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i a la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, perquè des dels organismes i mitjans de comunicació públics s’ofereixi una imatge basada en evidències científiques i fidel a la realitat i no es prenguin mesures basades en modes o arguments poc rigorosos. Sumant esforços i recursos, ampliem la repercussió i tots hi sortim guanyant.El segon, el front comú pels afectats de les gelades de principis d’abril.
vVm fer una crida per celebrar una assemblea oberta a tothom, productors afectats, organitzacions, ajuntaments, consells comarcals, etc. per vehicular junts les nostres demandes i fer més pressió davant del Ministerio i Agroseguro. En la mateixa línia, abans del 20-M vam enviar una moció perquè s’hi adherissin al manifest, en aquesta ocasió ajuntaments i consells comarcals, però també diputacions, omunitats de regants o associacions de defensa vegetal, perquè considerem que tots hem d’estar implicats en la lluita per defensar un dels pilars fonamentals del país: l’alimentació.
En la gran mobilització que va tenir lloc el dia 20 de març estàvem presents totes organitzacions representatives en l’àmbit estatal i les cooperatives. Ha representat un punt d’inflexió per obrir una taula de negociació permanent amb el Govern espanyol per poder fer front als nous reptes i a un futur estratègic per al sector agroalimentari.Es tracta de sumar esforços i recursos per aconseguir un objectiu comú. JARC és una organització apolítica, i entenem que és molt més beneficiós per al sector reunir-nos, dialogar i treballar conjuntament per a temes concrets unint forces que viure en la confrontació permanent per un excés de politització.
Implicar actors d’àmbits diferents ens permet exercir una major pressió conjunta i aprofitar sinergies, amb les quals tots guanyem.