COLABORACIÓN
Vivim el Segre
El Riu Segre és un dels nexes que vertebren la nostra identitat com a lleidatanes i lleidatans. Tot i que al llarg de la història, la seva naturalesa i el seu traçat ens han portat a enginyar-nos per traspassar-lo i superar-lo, el riu ha esdevingut un epicentre d’alt valor social, cultural i patrimonial que gaudim totes i tots. Les lleidatanes i lleidatans hem abraçat, hem assimilat i ens hem fet nostre un element que sobre el paper parteix la ciutat entre el marge dret i el marge esquerre.
Ens l’hem fet nostre, l’hem dotat de caràcter i d’una riquesa de vincles per potenciar-lo com un dels principals punts d’unió i d’identitat. Perquè el Riu Segre segueixi sent aquest eix sociocultural, mediambiental i de gaudi, cal posar en marxa mesures per preservar-lo i cuidar-lo. Per això, hem demanat al bipartit d’ERC i Junts que recuperi les 46 propostes que vam treballar en el passat mandat socialista, elaborades conjuntament amb la ciutadania i sorgides gràcies als processos participatius engegats, que preveuen accions per mantenir el Parc del Riu Segre i per dotar-lo d’espais en què els joves, les famílies i la gent gran puguin venir a fer noves activitats.
Ens sentim orgullosos perquè el Segre sigui un indret molt freqüentat per les veïnes i els veïns i que requereix accions de manteniment i de preservació per tenir-lo en condicions oportunes, amb una millor il·luminació, amb més fonts d’aigua, lavabos i noves passarel·les. Com a espai per al foment de les activitats saludables i l’exercici físic, les persones que hi van a fer esport s’han de sentir segures i amb les condicions oportunes, cosa que no succeeix actualment.Què preveu, entre les diferents mesures, el Pla del Riu Segre, impulsat pel PSC? Incrementar els accessos i els usos a la part dreta del riu, menys utilitzat respecte al marge esquerre; facilitar les connexions entre la mateixa canalització del Segre i el Parc de la Mitjana, a través, per exemple, de l’adequació del pas per a vianants i ciclistes al camí de Granyena; recuperar més espais per a l’ús públic, com el que es troba sota el viaducte de l’Autovia A-2; arranjar i fomentar el gaudi del nostre patrimoni, com el Molí de Cervià; conservar i potenciar la fauna i la flora autòctona del riu, contrarestar les espècies exòtiques invasores, tirar endavant iniciatives mediambientals per tenir cura del bon estat del riu, així com instaurar la figura dels agents cívics fluvials per informar, promoure i sensibilitzar actituds respectuoses amb el medi. Volem que el Riu Segre sigui un indret que estigui sempre en el nostre imaginari.
En tres anys de mandat, el senyor Pueyo i el senyor Postius no han treballat per a la conservació i millora del Parc de Riu, més enllà d’anuncis de màrqueting que venen a demostrar un alt nivell d’improvisació a l’hora de preservar el patrimoni de la nostra ciutat. No tenen projecte per al Segre, que com a espai natural, també està inclòs a la proposta de Catàleg de Béns Històrics i Patrimonials a protegir, ni per garantir el bon estat del patrimoni de la nostra ciutat. Una nova mostra d’això és que aquesta setmana, el regidor d’Urbanisme ha autoritzat un nou enderrocament al Pla de Vilanoveta, aquest cop, de les naus industrials d’estil noucentista –també incloses a la proposta de Catàleg de Béns a Protegir–, motiu pel qual hem demanat que renunciï a les seves competències en matèria de patrimoni.
El senyor Postius s’està carregant la identitat de la ciutat de Lleida. Ja va ser incapaç, fa un mes, de mantenir dempeus l’Estació de Vilanoveta, no té en condicions la Seu Vella malgrat que fa més d’un any del despreniment als Baluards del Rei i de Louvingy, i tampoc té projecte per preservar el Molí de Cervià ni l’església de Sant Ruf ni el Call Jueu. No podem continuar amb aquesta situació.
Les lleidatanes i els lleidatans ens mereixem gaudir del nostre patrimoni i de tots aquells espais que ens fem nostres i que ens reconforten. Ja n’hi ha prou.M’agradaria concloure aquest article desitjant-vos un feliç Aplec del Caragol. Gaudiu-lo amb els que estimeu!