SEGRE
Cultura als micropobles

Cultura als micropoblesSEGRE

Creado:

Actualizado:

La cultura és la memòria del poble, la consciència col·lectiva de la continuïtat històrica, la manera de pensar i de viure.Milan Kundera

L’ajuntament de Riner acaba de presentar #Rineréscultura 2022, programa cultural estiuenc que inclou una dotzena i mitja d’activitats de tot tipus com són concerts, exposicions, seminaris, conferències, taules rodones, actes populars i altres propostes (no s’inclouen festes majors, aplecs o altres activitats similars). Algú es podria preguntar: val la pena aquest gran esforç per a un municipi modest des del punt de vista demogràfic? Doncs bé, a banda del fet evident que tots aquests actes no estan pensats només per als rinerencs i rinerenques (ans al contrari, estem encantats de comptar amb assistents d’altres contrades), penso que aquesta pregunta retòrica dona peu a una reflexió necessària sobre la cultura i els micropobles: si plantegem la cultura com a palanca de canvi i transformadora d’un municipi i d’un territori, això ens ajudarà a entendre que una activitat cultural o tradicional no és un simple concert, acte popular o tradicional o exposició. Va molt més enllà!En moltes ocasions, quan algú allunyat de grans nuclis de població o resident en un municipi poc habitat volia (o vol) gaudir d’una activitat cultural, s’havia (o s’ha) de desplaçar molts quilòmetres, amb la consegüent despesa d’energies, temps i diners, a banda de resultar un evident greuge comparatiu respecte a la gent que té la cultura al costat de casa.

I aquest és un fet que, com a mínim en part, hem de capgirar treballant per esdevenir pols d’atracció culturals (tot i ser conscients que, per a certes activitats culturals i d’altres àmbits, els desplaçaments seguiran existint). En aquest aspecte, les administracions superiors haurien també de fer un esforç econòmic per tal de poder aconseguir d’una vegada per totes aquella igualtat d’oportunitats o aquell equilibri territorial dels quals tantes vegades hem sentit parlar, hem reclamat i seguim reclamant.De ben segur que acostar la cultura al municipi i fer-la accessible ajudarà a conformar un territori més ric des de la perspectiva més àmplia. En el cas de Riner, acollim festivals de renom amb estils musicals ben diferents, des de la música antiga o la música barroca al jazz o el blues.

Festivals creats en part al mateix municipi i pensats per donar a conèixer i fer brollar la música al mateix territori, com són Espurnes Barroques o el Festival Itinera, o bé nascuts d’altres promotors, com el FeMAP o l’AIMS, però que en conjunt fan que el municipi es converteixi en un aparador cultural i, un altre aspecte important, que són alhora un motor econòmic per a restaurants, cases de turisme rural, hotels, productors de proximitat, etc. Cada euro invertit en cultura ha de tenir el màxim potencial transformador per a la gent, el municipi i el territori.Hem d’entendre el patrimoni cultural com un element dinamitzador del territori, i si a això hi sumem les activitats que s’hi duen a terme, aconseguirem convertir aquest patrimoni en un espai viu i generador d’oportunitats per al mateix municipi i per a l’entorn. En el nostre cas, el millor exemple és el conjunt del Miracle i la Casa Gran, un equipament que és en si mateix un espai patrimonial, un alberg de cultura i una eina de dinamització econòmica.

Les exposicions de tot tipus, les conferències i les tradicions. Totes aquestes activitats esdevenen elements claus per conservar, enfortir i donar una entitat pròpia a la comunitat. Com no ens cansem de repetir els rinerencs, “a través de la cultura fem poble”.

De fet, quan diem que “és important conèixer d’on venim per tenir clar cap on volem anar”, no repetim cap tòpic, és una afirmació del tot certa. Contribuir a apropar la cultura des de tots els seus vessants a la gent és un camí que, dins de les nostres possibilitats, a l’ajuntament de Riner ja vam iniciar fa uns anys. Un camí cada vegada més ampli i que té un llarg recorregut davant, però que considerem una via important per a l’enriquiment personal, la transformació social i la dinamització del territori.

Dit això, aprofito per convidar-vos als diversos actes que conformaran aquest estiu el programa #Rineréscultura 2022. Us hi esperem!

tracking