SEGRE
Brutícia a la ciutat de Lleida

Brutícia a la ciutat de LleidaSEGRE

Creado:

Actualizado:

En les últimes setmanes ha aflorat novament l’evidència al voltant de la brutícia i la falta de manteniment i de neteja als carrers de Lleida. Coincidint amb la irrupció del bon temps i la pujada de les temperatures, estem escoltant i llegint dia rere dia les queixes de veïns i veïnes de la ciutat que reclamen millores pel mal estat en què es troben els carrers, que ja sigui a causa del creixement de les males herbes, per la presència de brutícia o per la irrupció de plagues, disten molt de trobar-se en un estat òptim. Només en sortir de casa i passejant per diferents punts de la ciutat, es pot copsar la deixadesa en què es troben els nostres espais, que haurien de contribuir a l’hora de veure una ciutat més endreçada.

El que més ens sorprèn de tot això és que mentre proliferen les queixes veïnals per la presència de plagues a la plaça Pau Casals o a Pardinyes, per l’acumulació de brossa als solars del Centre Històric, per la presència de males herbes com les del carrer Palauet, per la deixadesa dels voltants de la Seu Vella o pels abocaments descontrolats a l’Horta, l’alcalde de Lleida envia una carta als veïns i a les veïnes fent gala de les bones actuacions, segons el seu parer, en matèria de neteja i de preservació de l’espai públic. Aquí hi ha alguna cosa que no encaixa. Malgrat aquest intent de rentat de cara, la realitat que s’imposa ara mateix a la ciutat, a través de les queixes que ens fa arribar la ciutadania, és totalment la contrària respecte a la que dibuixa el senyor Pueyo, que durant aquest mandat ens té acostumats, conjuntament amb el regidor d’Urbanisme, a fer discursos de màrqueting i carregats de propaganda que no tenen cap repercussió en la millora del dia a dia de les lleidatanes i lleidatans.Per revertir la degradació que pateix l’espai públic de la nostra ciutat, la clau és invertir més recursos econòmics i contractar més personal.

A hores d’ara, al servei de manteniment de parcs i jardins fan falta 12 persones per dur a terme tots els treballs necessaris. Ja fa mesos que des del PSC venim reclamant al bipartit d’ERC i Junts incrementar les partides per millorar la neteja a la ciutat de Lleida amb l’objectiu de preservar el bon estat dels nostres carrers, de les nostres places i de la jardineria per tal que la ciutadania passegi a gust per Lleida, amb entorns amables que ens permetin gaudir d’espais atractius i segurs. Encara ens preguntem per quin motiu el govern municipal de la Paeria va rebutjar, en els pressupostos d’enguany, les nostres propostes per incrementar, per exemple, 150.000 euros la partida per als serveis especials de neteja, 50.000 euros per a un pla de xoc de manteniment de parcs i jardins i 170.000 euros més per implementar millores en la il·luminació a tota la ciutat.

Tampoc no entenem per quin motiu el senyor Pueyo i el senyor Postius van rebutjar una altra proposta presentada pel PSC per modificar les normatives urbanístiques amb la finalitat que els serveis de neteja municipals poguessin accedir als solars privats del Centre Històric i recollir les escombraries acumulades.A la carta, que és una manera de reconèixer implícitament les mancances en la neteja i la jardineria que pateix la ciutat, l’alcalde de Lleida atribueix la degradació de l’espai públic a l’incivisme. Es recorda el senyor Pueyo quan va rebutjar la proposta del PSC, a principis de mandat, per elaborar un Pacte per al Civisme a la ciutat de Lleida? Què ha fet durant tres anys per aplicar mesures concretes i immediates per millorar la convivència i la seguretat? Res. Ara, a un any de les eleccions, volen córrer.

La inoperància per resoldre els greus problemes que pateix aquesta ciutat només és atribuïble a la falta de voluntat política de l’actual govern municipal. No s’entén que el bipartit d’ERC i Junts es gasti 2,2 milions d’euros externalitzant estudis, que podrien assumir perfectament els tècnics municipals, i que en la majoria de casos són innecessaris sobre “la renovació integral del web corporatiu de l’ajuntament de Lleida i renovació de les eines comunicatives transversals”, amb un cost de 127.050 euros, “el servei de creativitat i disseny gràfic, pla de mitjans i pla de treball. Acció de sensibilització que reforci els atributs de la ciutat”, de 29.565 euros, o “el servei d’assessorament en el canvi de model de gestió indirecta a directa de l’EMU dels serveis d’aparcament, arrossegament i trasllat”, de 12.166 euros, entre d’altres.Cal invertir els diners en aquesta ciutat per a les preocupacions de les lleidatanes i lleidatans, que millorin la seva qualitat de vida, i no fer volar coloms amb projectes que no tenen cap repercussió en el dia a dia de la ciutadania.

Voldria cloure l’article fent referència al Dia Mundial del Medi Ambient, que es commemora aquest diumenge. Com a lleidatanes i lleidatans tenim el repte de seguir avançant en la preservació del medi i del nostre paisatge, així com la seva posada en valor, perquè el puguem gaudir i perquè contribueixi en el nostre benestar.

tracking