SEGRE
Gràcies, Ateneu!

Gràcies, Ateneu!SEGRE

Creado:

Actualizado:

El passat 8 de juny vaig tenir el goig de rebre, com a president de l’Associació Amics de la Seu Vella, per part de Carmina Pardo, presidenta de l’Ateneu Popular de Ponent, la magnífica reproducció de la primera arcada del claustre de la Seu Vella, feta per la gran ceramista Monti Mateu, com a testimoni de la concessió del Premi Ateneu Popular de Ponent, oficialitzat amb el lliurament d’un diploma i la lectura de l’acord de la Junta de 18 de gener d’enguany, per part de la secretària Dolors Gaspà, a la nostra associació. És la tercera edició d’un bonic premi bianual que l’ateneu lleidatà va instituir l’any 2016 per homenatjar les entitats que treballen pel patrimoni cultural lleidatà. El Museu de Lleida i la Festa de Moros i Cristians han estat les merescudament guardonades abans que l’Associació Amics de la Seu Vella.

M’agrada que una altra entitat, i a més del prestigi de l’Ateneu Popular de Ponent, vulgui homenatjar la tasca feta per les diverses persones que des del 1972 han treballat amb entusiasme i voluntarietat per aconseguir millorar l’estat i la coneixença, tant científica com general, del conjunt monumental del Turó de la Seu Vella. Foren quaranta-vuit les persones que fa cinquanta anys es reuniren a la llavors casa d’Exercicis Espirituals de la Seu Vella per mirar de tirar endavant una institució que millorés el ritme de recuperació de l’estimat monument. El premi Ateneu Popular de Ponent és un reconeixement al col·lectiu d’amics i d’amigues que van considerar que plegats aconseguirien més ràpidament l’estat més favorable per a l’entranyable Seu Vella.

Al llarg d’aquests cinquanta anys han estat prop de mil vuit-centes les persones que han oficialitzat la seva pertinença a l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida, fent-se’n sòcies. Aquest important col·lectiu ha fet que siguem una entitat de referència en tot el que respecta al més nostrat monument i una de les associacions culturals amb més nombre de socis, tot i que encara lluny d’aquell deu per cent de la població de Lleida, que és una fita que crec seria bo d’assolir. De manera molt simplista, la història de l’associació té tres etapes clares, coincidents amb les dels seus presidents: 1973-1981, Ferran Boneu, i 1981-1998, Jesús Tarragona, i des de llavors l’autor d’aquest escrit.

Evidentment, no és el mèrit exclusivament d’ells, sinó de totes les persones que ocuparen càrrecs a les diverses juntes directives, especialment en les àrees de secretaria, tresoreria i vicepresidència. Sense elles l’associació no hauria fet res i no hauria arribat al mig segle de vida. De totes maneres, sense els socis i les sòcies que paguen la seva quota i participen i col·laboren en les activitats que s’organitzen no tindria cap sentit l’entitat i aquesta no hauria estat possible.Dos són els grans projectes pels quals encara treballa l’associació.

Per una banda, consolidar el Dia de la Seu Vella com la gran festa del Turó, sempre el darrer diumenge d’octubre. I, per l’altra, assolir la declaració com a Patrimoni Mundial de tot el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, lo nostre Castell.Gràcies, per tant, Ateneu Popular de Ponent, en nom de tots els membres que han format i formen part de l’Associació Amics de la Seu Vella, per la distinció atorgada. Ens ha fet molta il·lusió i ens esperona a continuar en la bonica tasca de millorar el nostre emblemàtic patrimoni.

Sabem que no estem sols i que també comptem amb vosaltres, així com amb altres entitats, per assolir-lo. Però avui toca això: gràcies, Ateneu!Ah! I, per celebrar-ho, el dia 11 vam fer una visita especial al gran tossal de Lleida i de record una activitat sempre de referència: Coneixes la teva.. Seu Vella? Segur que us sona!

tracking