SEGRE
Projectem Lleida com a capital cultural

Projectem Lleida com a capital culturalSEGRE

Creado:

Actualizado:

Gaudir de la creativitat i de la innovació sense límits és una de les grans aportacions que ens fa la cultura, un espai ple de llibertat i d’originalitat. La cultura és un instrument que s’origina i que ens repercuteix a la mateixa societat, plena de talent que requereix ser acompanyat i recolzat. Per això, les institucions tenen la important responsabilitat de buscar i trobar aquelles aliances que erigeixin la cultura com a pilar fonamental de la seva acció política amb l’objectiu de fomentar l’esperit crític i l’aprenentatge, per fer-la més accessible i per contribuir a preservar i cuidar les creacions.

En aquesta línia s’ha impulsat el bo cultural per als joves, que ha posat en marxa el govern de l’Estat, i que ofereix 400 euros als joves que compleixen 18 anys per, entre altres, anar al cinema; visitar museus, assistir a exposicions, anar al teatre o subscriure’s a continguts de premsa o a plataformes musicals. A la ciutat de Lleida, més de 1.500 joves podran gaudir de l’abonament, que suposarà una inversió de 32 milions d’euros per la seva implementació a tot l’Estat i que permetrà acostar la cultura a la població més jove que per qüestions com ara els gustos i tendències o bé pel preu, no hi accedeixen de manera habitual. Unes mesures, per cert, que han estat consensuades tant amb el sector cultural com amb els joves.

Promocionar l’oferta cultural contribueix a tenir una societat cada vegada més informada, més crítica i creativa i, alhora, a dinamitzar el sector cultural, que ha patit les conseqüències de la pandèmia. També beneficiarà la ciutat de Lleida, que vol consolidar-se com a capital cultural del Sud d’Europa. Tenim el talent i la predisposició per aconseguir-ho gràcies a totes les persones i les entitats que estan involucrades als sectors creatius de Lleida i que sempre tenen la predisposició de generar pensament, d’aportar idees, d’originar debat i de fer propostes.

Però perquè la cultura emergeixi i el talent circuli fa falta crear les oportunitats perquè els artistes puguin desenvolupar les seves respectives carreres, cosa que no està fent el govern municipal d’ERC i Junts, que s’ha basat fins ara en la improvisació i sense tenir una proposta clara per deixar enrere el sotrac. Des del PSC hem plantejat propostes amb l’objectiu de projectar totes les branques que formen part de la cultura. Per exemple, hem plantejat habilitar residències artístiques amb l’objectiu que tant creadors forans com d’aquí puguin compartir espais i talent i, alhora, generar un flux d’estímuls en benefici de la creació i l’aprenentatge.

També apostem per plans que permetin la internacionalització per tal que les nostres empreses puguin projectar-se a fora. En aquest sentit, Lleida també comptava amb festivals de gran repercussió internacional com el Festival de Cinema Llatinoamericà o el festival de dansa Urbana Best On, que aquest govern municipal s’ha carregat. En l’àmbit de la lectura, hem insistit a convertir el xalet modernista dels Camps Elisis en una biblioteca per al gaudi familiar que el govern municipal, que tampoc ha avançat en un pla de biblioteques que satisfaci les necessitats dels lectors, ha descartat.Després de tres anys de mandat, no sabem què pensa fer el bipartit d’ERC i Junts per implementar el Pla Estratègic de Cultura, que el PSC va deixar sobre la taula, i que preveu, per exemple, avançar en la potenciació del teatre infantil i familiar, que té una gran força i un gran arrelament a la ciutat; impulsar col·laboracions amb els ajuntaments dels pobles veïns per tal que els artistes puguin actuar més enllà de la nostra ciutat i projectar les seves obres.

El govern municipal tampoc avança en la declaració del Garrotín com a patrimoni immaterial. Desconeixem els passos que ha fet amb la Generalitat per buscar col·laboracions amb la finalitat d’acostar la cultura de la nostra ciutat a les escoles i als instituts de Lleida. Tampoc avancen en la promoció cultural de la ciutat de Lleida com a actiu turístic, un objectiu que pot resultar difícil d’assolir per l’estat en què tenen el patrimoni, com passa amb la Seu Vella i les muralles.

Les fites turístiques, que informen dels punts neuràlgics de la nostra ciutat, estan en mal estat i els carrers estan bruts. I el Pla de Museus, com està? No en sabem res. I la dotació de més recursos per projectar l’Arxiu? Tampoc.Lleida compta amb un patrimoni molt viu i amb espais i equipaments de primer nivell per difondre la seva cultura i per projectar la seva capitalitat.

Tenim la Llotja, l’Auditori Enric Granados, el Museu de Lleida, el Museu Diocesà i el nou Museu Morera, una gran aposta dels governs socialistes, i de la qual tenim moltes ganes de gaudir. També tenim la Seu Vella, el Turó de Gardeny o la Panera, que té nou director, el Christian Alonso, a qui desitjo tots els encerts, el Teatre de l’Escorxador, l’Aula Municipal de Teatre, de la Universitat, de l’Escola d’Art Leandre Cristòfol i del Conservatori. El govern municipal de la Paeria no té empenta per creure’s que Lleida sí que és capital cultural.

Tenim el talent, les infraestructures i les idees. Es tracta d’aprofitar-les.

tracking