COLABORACIÓN
Lleida és una ciutat acollidora i inclusiva
Lleida és una ciutat acollidora i inclusiva. Lleida ha anat rebent i integrant, en el transcurs dels anys, persones que han vingut a treballar amb l’objectiu i l’esperança de tirar endavant els seus projectes de vida. Alguns ho han fet des de ciutats o des de països propers, principalment per raons econòmiques, mentre que d’altres hi arriben, malauradament, fugint de la pobresa, de la guerra o de la repressió.
Aconseguir la integració plena de les persones nouvingudes, que en determinats casos es troben en una situació de vulnerabilitat i de precarietat quan arriben, és una tasca que cal afrontar amb determinació, amb concreció i amb altura de mires. La ciutat de Lleida, amb un teixit econòmic i industrial forts, és una porta d’oportunitats per a moltes persones que busquen el seu lloc i desenvolupar-se tant personalment com professionalment. Cal que totes les institucions treballin conjuntament per superar situacions que en determinats casos esdevenen molt complexos, sense veure’s condicionades pels posicionaments d’algunes formacions que ho han aprofitat per atiar el discurs de la por.
Tot això cal fer-ho des de la solidaritat, l’empatia, el respecte, la convivència i fent efectiu un acompanyament social. Cada any, persones d’altres indrets venen a treballar a Lleida o als pobles dels voltants de manera temporal per a la campanya de la fruita. Aquestes persones tenen, entre altres necessitats, accedir a un allotjament i afrontar una adaptació als quals cal donar atenció.
Els i les temporeres han de disposar d’un immoble digne que els doni intimitat i escalf i, al mateix temps, també necessiten un acompanyament per conèixer de quins serveis disposa a la ciutat per fer els tràmits necessaris amb l’administració, quines són les normatives que ens regeixen, per desplaçar-se, per fer la compra, per practicar esport, per accedir a la cultura, per socialitzar-se. Pel que fa a l’habitatge, assumir-ne el cost no hauria de suposar un impediment per a la majoria d’aquestes persones, però sí que poden actuar com a barreres la falta d’oferta o altres factors com la temporalitat de la seva estada. Per això, des del PSC hem presentat diferents mesures per garantir contractacions i allotjaments dignes a les persones que venen a treballar, avalades pels sindicats ASAJA, CCOO i UGT, així com l’organització empresarial Afrucat, i que també han estat assumides en gran part per l’actual equip de govern municipal.
Per tal de posar a disposició més allotjaments a la ciutat, hem proposat atorgar els ajuts necessaris a pagesos per adaptar edificacions actuals o construir-ne de noves en les mateixes explotacions agràries. Tot això ha d’anar acompanyat d’unprograma de suport dels treballadors i treballadores durant la seva estada. També considerem clau avançar a l’hora de posar a disposició, a través de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), pisos de lloguer perquè les persones temporeres tinguin garantit allotjament a un preu assequible.
Per tal de millorar les condicions i dignificar els treballadors i treballadores del camp durant la campanya de la fruita també cal que la Generalitat no esperi més i posi en marxa una taula de coordinació de la campanya de forma efectiva, amb recursos i capacitat d’actuació immediata. Aquest ens ha de donar cabuda a les entitats del tercer sector, als sindicats i a les empreses per tal que facin les seves aportacions per després dissenyar les polítiques que permetin destinar els recursos necessaris i atendre les persones nouvingudes, que en alguns casos arriben en situació d’irregularitat i que es troben en estat de vulnerabilitat. La ciutat de Lleida no es pot permetre situacions com les que es produeixen a la Plaça del Dipòsit, on s’incompleixen les ordenances de manera sistemàtica, o casos d’okupacions de solars que s’han convertit en campaments il·legals insalubres i insegurs.
Per això, cal que el govern municipal de la Paeria vetlli el compliment de les ordenances, a través de la Guàrdia Urbana, i alhora elabori un pla d’acompanyament de les persones que hi estan de forma precària per tal d’oferir-los un treball digne. I per això fan falta recursos, polítiques valentes i la col·laboració estreta de les institucions.Això és el que precisament ha fet el Govern de l’Estat, que ha realitzat passos decidits gràcies a la reforma de la Llei d’Estrangeria. Això suposa un nou avanç en la millora dels drets de les persones i que també satisfan les necessitats de mà d’obra que tenen les empreses de diferents sectors.
El nou text ofereix moltes més garanties en la contractació en origen de treballadors estrangers, preveu regular de manera individual la situació dels immigrants que ja viuen a Espanya i que treballen sense contracte i també permet que els estudiants estrangers puguin compatibilitzar els estudis amb una feina.Totes les mesures que vagin en benefici d’integrar i acompanyar les persones nouvingudes permetrà acabar amb casos d’economia submergida, generarà noves oportunitats i reduirà el cost humà i social que acompanya la irregularitat. Les polítiques socials són un pilar de l’acció política del PSC i en aquesta línia hi treballem i hi estem compromesos.