COLABORACIÓN
Per molts anys, Balàfia!
El batec constant i latent dels barris s’intensifica amb l’arribada de les esperades festes majors, que després de dos anys tornen a escena com a punt de retrobament i d’unió entre les veïnes i els veïns. L’elevada capacitat d’organització de les associacions i de les entitats, conjuntament amb la implicació de les veïnes i els veïns, és el principal engranatge per gaudir dels actes, que alhora són una font essencial de transmissió de la nostra cultura popular i del nostre patrimoni immaterial, i que cal preservar. Això és el que vivim aquest cap de setmana a Llívia i també a Balàfia, on enguany l’Associació de Veïnes i Veïns commemora l’efemèride dels 50 anys de la seva fundació.
Es tracta d’una fita d’especial rellevància i carregada de simbolisme, ja que precisament a Balàfia, un dels barris més poblats de la ciutat de Lleida segons les dades de l’últim cens poblacional amb 14.400 habitants, les veïnes i els veïns van començar a construir als anys 60 les bases del teixit actual a través de les seves trobades en la clandestinitat, a l’església Santa Maria Magdalena. L’essència d’aquelles reunions plenes de reivindicacions per avançar en qüestions com l’accés a l’aigua potable, la gestió del clavegueram o superar la barrera que suposaven les vies del ferrocarril –i que va acabar desembocant en la construcció del Parc de les Vies– es manté intacta. Els anhels per millorar la qualitat de vida a Balàfia i a la ciutat de Lleida van permetre bastir una forta i important cohesió social que encara perdura a l’hora d’avançar i fer front als nous reptes del dia a dia.Ho han fet i reivindicat les ciutadanes i els ciutadans, així com els membres i presidents de l’associació de veïns, que va sorgir de la unió de les tres entitats originàries inicials com eren l’associació de Voravia, Regions Devastades i la Verge Blanca.
Vull destacar la tasca que han fet les entitats i tots els membres tant de les associacions precedents com de l’actual, de la qual el Joan Ramon Molins en va ser el primer president. També vull homenatjar els que el van succeir, com el Jesús Vilafaña, el Mario Arqué, l’Andreu Pérez, el Joan Gómez, el Manolo López i el Toni Baró. Tots ells, conjuntament amb la col·laboració altruista de tots els integrants de les respectives juntes, han contribuït a fer de Balàfia un barri ple de vida i de dinamisme.
Com també hi col·laboren estretament entitats com l’Associació Dona Balàfia, el Club d’Escacs, el Vòlei Balàfia, la Unió Esportiva Balàfia, el Club de Tir amb arc, el grup sardanista, la llar de jubilats i totes les associacions, entitats i persones que fan possible esdeveniments com la Cursa de la Paràlisi Cerebral, organitzada per l’Associació Aremi.Balàfia i els barris de Lleida reclamen i reivindiquen avançar en les noves necessitats de les veïnes i dels veïns, dels infants, de la gent gran, dels emprenedors i dels comerciants. Són etapes que configuren reptes però que alhora formen part de l’evolució natural de la nostra ciutat. Per això, cal avançar en qüestions com la mobilitat sostenible i accessible; transformar els carrers Penedès i Corts Catalanes; impulsar el mercat i el comerç de barri; tirar endavant el centre de dia; preservar i potenciar els espais verds com el bosc urbà o la mateixa rambla de Corregidor Escofet; acabar l’Escola de Pinyana; renovar la gespa de la UE Balàfia; rehabilitar edificis per tal de fer-los més sostenibles i més eficients; preservar el mobiliari urbà i avançar en un barri més amable i més agradable per a totes i tots.
Us desitjo una bona festa major!.