SEGRE
La Universitat i el futur de Lleida

La Universitat i el futur de LleidaSEGRE

Creado:

Actualizado:

La Universitat de Lleida (UdL) és una fàbrica de talent cabdal i essencial per al progrés de la ciutat de Lleida. Els canvis i els nous reptes que hem d’afrontar a Lleida passen pel treball estret amb la Universitat, font important de transmissió de coneixement i de producció d’idees. Per avançar en una Lleida més verda, més intel·ligent, més saludable, més innovadora, més pròspera, més educadora, més social i més justa cal avançar en conjunció amb la Universitat.

Lleida és una capital universitària consolidada. Així ho demostren les dades d’estudiants, que superen la xifra dels 11.000, i l’alta demanda per accedir a la UdL, ja que per al curs universitari d’enguany ja s’han cobert pràcticament la totalitat de places ofertes en estudis de grau o de doble grau. Des d’aquí vull desitjar un bon inici de curs i tots els encerts a la comunitat universitària, que va superar els obstacles durant la pandèmia per preservar l’excel·lència.

Tanmateix, per mantenir el nivell i els resultats, cal ser autoexigents i ambiciosos amb l’objectiu de seguir fent passos endavant per consolidar la Universitat de Lleida com a referència a l’Estat i al món. Per assolir-ho, és important la col·laboració amb les empreses, però també és necessari exigir a la Generalitat els recursos i el finançament que fa falta. La contribució de la UdL al progrés col·lectiu es canalitza a través d’accions que ens acompanyen en el nostre dia a dia i un dels àmbits a potenciar i consolidar és el de projectar Lleida com a capital agroalimentària d’alt valor afegit del Sud d’Europa.

Lleida disposa d’un context propici per consolidar-se com a referència gràcies als productors de l’Horta i de la nostra demarcació, que ens aporten productes d’alt valor afegit, les empreses i la Universitat. En aquest sentit, vull felicitar també la tasca que fan l’Institut de Recerca Biomèdica i el Parc Científic i Tecnològic, vinculats a la UdL, com a referència de la recerca i de la innovació. En clau de mobilitat, que en els pròxims anys també viurà nous canvis de paradigma, la UdL també pot tenir un paper rellevant per introduir nous models per desplaçar-nos per la ciutat.

La Universitat ens permet créixer en molts sentits. També econòmicament, ja que genera una àrea d’influència que afavoreix les empreses, que es nodreixen del talent altament qualificat sorgit de les diferents facultats, així com dels nous horitzons en el concepte de la ciutat intel·ligent i les noves tecnologies. És clau, al mateix temps, avançar en un pla de càtedres per tal de reforçar els lligams i la col·laboració entre la Universitat i les empreses per tal de generar més coneixement.

Lleida, que acull milers d’estudiants d’altres indrets, és una ciutat hospitalària, i per això també cal avançar en propostes per garantir l’accés a l’habitatge als joves que estudien, alguns dels quals també opten per quedar-s’hi a viure després. Sectors de la nostra ciutat com l’hostaleria, la restauració i el comerç es veuen afavorits per la presència que genera la Universitat. La Universitat ens permet créixer econòmicament, i sobretot, en idees, en valors, en intercanvi de coneixement i, en definitiva, per avançar en una Lleida també més cultural.

La Universitat constitueix un pilar essencial per al nostre creixement i desenvolupament, que representa la culminació de les diferents etapes educatives. Lleida és una ciutat educadora, amb una comunitat consolidada, però que es contrasta amb un govern municipal del senyor Pueyo i del senyor Postius que segueix sense rumb. Lleida té oferta en totes les etapes educatives, però el govern municipal de la Paeria ha anat arrencant pàgines d’un àmbit consolidat i contrastat, forjat pels anteriors governs socialistes, i que ha servit d’inspiració per a altres ciutats.

Com a mostra un botó. S’ha carregat dues escoles bressol públiques al barri del Clot i és incapaç d’exigir a la Generalitat un calendari concret per construir l’Institut de Cappont, pel qual encara no hi ha pressupost. El senyor Pueyo també s’ha afanyat a anunciar el presumible final de les obres per a l’Escola de Pinyana, quan el més calent encara és a l’aigüera.

La inauguració del curs universitari ha coincidit pràcticament amb la commemoració, aquest cap de setmana, del Parking Day. Aprofitant que anteriorment he parlat de noves propostes en matèria de mobilitat en conjunció amb la UdL, he de dir que em sorprèn que l’equip de govern municipal commemori el Parking Day mentre improvisa constantment en matèria de mobilitat a la ciutat de Lleida. Després de més de tres anys de mandat, encara no té el nou pla de mobilitat urbana aprovat.

tracking