SEGRE
Actuar contra les okupacions d’habitatges

Actuar contra les okupacions d’habitatgesSEGRE

Creado:

Actualizado:

Avançar en més habitatge social és un dels pilars de les polítiques socialistes. I això és el que proposem per a una Lleida més social, més igualitària, de més oportunitats, capaç d’avançar-se a les circumstàncies i d’ajudar les persones que ho necessiten. Volem una ciutat millor i actuar davant l’emergència habitacional és una prioritat.

Defensar la Lleida de la innovació social i treballar per incrementar la borsa municipal de pisos per garantir el dret d’accedir a un habitatge digne no treu que també cal afrontar la qüestió per actuar davant de les okupacions il·legals. Les okupacions no es poden convertir en una opció per a persones en situació de vulnerabilitat econòmica i que busca un habitatge on satisfer les seves necessitats. Per tant, cal avançar per donar una sortida a les famílies o persones que pel motiu que sigui requereixen un acompanyament, sense que es vegin abocats a okupar pisos per motius econòmics.

Paral·lelament, cal establir un marc d’actuació per aturar les okupacions il·legals, sovint vinculades a màfies o a altres grups, que estan deslligades de casos de vulnerabilitat econòmica i que acostumen a generar problemes de convivència i molèsties tant als veïns com als propietaris a causa de l’incivisme. Una cosa no treu l’altra i, per això, cal garantir el dret de la propietat dels mateixos propietaris d’edificis, el descans de les veïnes i dels veïns i el dret a un habitatge digne per a les persones.En aquest sentit, creiem que el decret d’empadronament aprovat pel govern municipal de la Paeria, que permet empadronar persones sense domicili fix o en situació d’okupació irregular, no és la solució perquè presenta molts dubtes jurídics i no resol una problemàtica de fons, que és la d’aconseguir més habitatge, un àmbit en què el govern municipal no ha avançat. En més de tres anys de mandat, el govern municipal de la Paeria i la Generalitat no han fet cap metre quadrat d’habitatge social a Lleida.

Tampoc hem vist iniciatives. Des del PSC, en canvi, hem proposat diferents mesures que van en la línia d’incrementar l’oferta d’habitatge social, per exemple, incentivant la cessió de pisos per part d’entitats bancàries, fons immobiliaris i grans propietaris; obrir convocatòries per a la rehabilitació d’immobles per tal de fer-los més eficients, sostenibles i posar-los a lloguer; cedir solars buits per construir habitatge per a joves i, finalment, impulsar les àrees d’innovació social als barris per generar nous espais de confort residencial, a través de projectes urbanístics que dissenyin espais públics més amables i creïn noves oportunitats econòmiques, com és el cas del Pla Mariola 20.000, seguir avançant en converses amb l’Estat per incorporar més pisos procedent del Sareb i demanant a la Generalitat de Catalunya, a través de la Regidoria de Drets Socials, més recursos per als ajuntaments. Al govern municipal de la Paeria li toca assumir un lideratge que fins ara no ha demostrat.

L’alcalde de Lleida i el Regidor d’Urbanisme no es poden quedar de braços creuats i trigar a actuar quan els veïns i les veïnes, les associacions i el PSC demanen que es prenguin decisions davant les seves preocupacions com són els casos d’okupacions il·legals i la situació d’emergència habitacional. Per això, també és clau treballar amb la complicitat de totes les administracions. I per això també és clau avançar amb mesures judicials i policials efectives i desplegar polítiques socials que donin resposta a les necessitats de la ciutadania.

tracking