SEGRE

CIUTAT D?IDEALS

El difícil i necessari repte de la sostenibilitat alimentària

El difícil i necessari repte de la sostenibilitat alimentària

El difícil i necessari repte de la sostenibilitat alimentàriaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Una de les incerteses de la cimera és saber si haurà sabut focalitzar correctament les problemàtiques que cal afrontar amb més urgència per aturar el daltabaix mediambiental que ens ve a sobre. En aquest sentit, cada cop més veus demanen que es posi sobre la taula la insostenible forma de produir, transformar, distribuir i consumir els aliments. Però aquest no és un caprici de petits productors familiars i nostàlgics, sinó d’evidències científiques –com que el 30% de les emissions amb efecte hivernacle són provocades pel sistema alimentari– que haurien de contribuir a intensificar una consciència universal per generar canvis necessaris i peremptoris.

Però l’alimentació sostenible no és només una qüestió capital en la lluita contra el canvi climàtic, sinó també per garantir-nos la suficiència alimentària en el futur. Tant és així que la comunitat internacional ja disposa d’instruments jurídics per protegir el dret a l’alimentació (des del Pacte Internacional pels Drets Socials, Econòmics i Culturals –PIDESC– fins a les diferents observacions generals) i han concretat quins elements el formen, com la disponibilitat suficient d’aliments present i futura. En tot cas, passi el que passi durant la COP27, la qüestió comença a estar en l’agenda política de molts governs coneixedors de la seva transcendència.

L’espanyol ha estat segurament el més intrèpid a assenyalar l’excessiu consum de carn o a prendre mesures per evitar les emissions de la crema de restes vegetals. Línia d’actuació encertada, tot i que cal acompanyar-la sempre de mesures de protecció de la baula més feble de la cadena alimentària –el petit productor– i també insuficient, ja que una situació com l’actual no es resoldrà sense un foment decidit de sistemes alimentaris locals (evitant els costos energètics i ambientals dels llargs desplaçaments) de l’agroecologia (invertint en investigació que la faci més productiva per abastir al conjunt de la població) i d’un compromís ferm en la lluita contra el malbaratament alimentari.

tracking