SEGRE
Som capital

Som capitalSEGRE

Creado:

Actualizado:

El nostre model de ciutat per Lleida té com a grans pilars avançar en més habitatge social, en dotar els carrers d’una major qualitat urbana, en erradicar les zones degradades i d’infrahabitatge, així com dotar-nos d’aquelles infraestructures i sistemes de comunicacions necessaris per generar oportunitats, guanyar en competitivitat i en atracció econòmica. Es tracta d’aspectes clau que ens han de permetre fer de Lleida una ciutat que desperta ambició, orgull i empenta i una ciutat que exerceix, gràcies a la seva centralitat, com a ròtula entre Barcelona i Madrid. Per materialitzar tot això és absolutament necessari treballar colze a colze amb les administracions com la Generalitat, i també amb l’Estat, d’acord amb un model de ciutat fort i consolidat, que no és el que precisament hem vist durant aquest mandat de Miquel Pueyo.

Aquesta setmana hem tingut ocasió de debatre a Lleida amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del govern de l’Estat, Raquel Sánchez, en quins aspectes clau ha d’avançar la ciutat de Lleida. El consens polític i la implicació de la societat civil i dels experts és cabdal per obrir els ponts necessaris per demanar la col·laboració econòmica tant de la Generalitat com de l’Estat per consolidar el projecte de futur per a la nostra ciutat. En quins punts podem obrir aquestes vies? Per exemple, presentant propostes per acollir-nos al Programa d’ajuts per a la rehabilitació, renovació i noves construccions d’habitatge social, posats a disposició per part del mateix ministeri, que es podrien destinar al Centre Històric i la Mariola.

Aquestes línies d’ajut ens han de permetre alhora generar nous espais de confort als barris, amb projectes urbanístics encarats a dissenyar espais públics més amables que afavoreixin alhora oportunitats econòmiques. Per atreure talent, és imprescindible aprofundir en polítiques al voltant de l’habitatge assequible, cosa que no ha fet el govern municipal d’ERC i Junts, ja que no ha construït ni un sol metre quadrat d’habitatge social a Lleida en aquest mandat.Per ser més competitius i per generar noves oportunitats també cal aprofundir en la millora de les comunicacions i les connexions de Lleida a través del Corredor Central i el corredor mediterrani. Lleida, per la seva posició de centralitat, té la capacitat de mirar a Madrid, a Barcelona, a l’interior de la Península, al litoral mediterrani i al Centre d’Europa.

La competitivitat territorial i econòmica de Lleida passa per fomentar el creixement, les aliances i potenciar les comunicacions per veure’ns de més de prop també amb l’Alt Aragó, Tolosa, Sant Sebastià i Tarragona. Necessitem les vies necessàries per donar sortida a la nostra creativitat, al nostre treball i a la nostra recerca. Per això, és cabdal avançar en la interconnexió de la ciutat amb el territori tant per carretera com amb un Pla de Rodalies adaptat a les necessitats de la ciutadania, i també els espais de creixement com el futur polígon industrial de Torreblanca.

Per avançar amb Torreblanca com a hub de la innovació agroalimentària, és essencial tenir sempre en compte els veïns i les veïnes i establir un model de governança compartida entre les empreses i les administracions públiques, entre elles la de l’Estat, per avançar en el desdoblament de la carretera N-240 fins a les Borges Blanques i construir la terminal ferroviària per donar sortida a les mercaderies als ports de Barcelona i Tarragona. Torreblanca, que sempre ha sigut una clara aposta socialista, també és una oportunitat per enllaçar l’Aeroport de Lleida-Alguaire amb el polígon industrial i el centre de la ciutat per via fèrria.Lleida és una ciutat oberta, inquieta i ambiciosa i per això necessita dotar-se de les estratègies i dels elements per posicionar-se econòmicament, socialment, culturalment i turísticament. Tenim el potencial per ser capital, amb una economia diversificada, amb bona qualitat de vida, amb bons serveis, amb bona oferta cultural i bona oferta d’oci.

L’èxit passa per integrar les nostres potencialitats econòmiques i territorials en un projecte que lligui la creació de llocs de treball de qualitat, el valor afegit, la sostenibilitat, les noves tecnologies i la vocació global. Apostem-hi i creguem-hi.

tracking