SEGRE

COLABORACIÓN

N-240: una evidència palmària (per a quasi tothom)

N-240: una evidència palmària (per a quasi tothom)

N-240: una evidència palmària (per a quasi tothom)SEGRE

Creado:

Actualizado:

Més de quatre anys sense ni un mort a la carretera N-240 entre Lleida i les Borges Blanques. Ho hem llegit a molts mitjans en els darrers dies i són dades que cal celebrar, perquè ja no estem davant d’un fet circumstancial o de casualitats pròpies d’un període curt. Tampoc es pot explicar només pel descens de trànsit dels temps de pandèmia.

Estem, clarament, davant d’un canvi de paradigma caracteritzat per un transvasament de trànsit de l’N-240 cap a l’autopista AP-2, on el risc de xocs frontals és molt menor, i això té detonants també molt clars: el desviament obligatori de camions el 2018 i, sobretot, l’alliberament del peatge de l’autopista el setembre del 2021. Les dades parlen per si soles: s’ha passat d’una mitjana de 7.730 vehicles diaris abans de l’aixecament de barreres a una de 3.530. Menys de la meitat.

I, d’aquest descens, els camions representen ara el 8,8% del total de vehicles de l’N-240, quan abans eren el 12,4% (sobre un total, recordem-ho, molt més elevat). I volem pensar que la posada en marxa del bus Exprés.cat entre Lleida i les Borges, àmpliament utilitzat, també ha contribuït a aquest descens. És una obvietat, doncs, que la intensitat del trànsit actual a la carretera i, en conseqüència, de la sinistralitat que s’hi registra, no té res a veure amb la que patíem abans.

Al capdavall, per això ens mobilitzàvem. És precisament per aquesta evidència palmària que l’últim posicionament de Junts sobre aquesta qüestió ens deixa atònits. Fa tot just un mes, el seu grup parlamentari reclamava encara el desdoblament de l’N-240.

La diputada Cristina Casol, aliena a les dades i a tota noció de la realitat, afirmava que a la carretera no hi havia hagut cap canvi, que continuava congestionada i amb una alta sinistralitat, sobretot per part de vehicles pesants. Realment sorprenent.Entenem que Junts tingui interès a desdoblar l’N-240, però li demanem que 1) no ignori la realitat i 2) no utilitzi una qüestió tan sensible com els accidents per defensar el seu posicionament. La ciutadania és madura i es mereix arguments raonables i raonats, i si aquests tenen a veure amb el projecte de polígon de Torreblanca, per exemple, que es digui clarament.

Nosaltres, mentre, celebrem l’encert que va ser l’obertura de l’autopista i insistirem en la creació d’accessos, en construcció de les rotondes de l’N-240 a Juneda per minimitzar encara més el risc de xocs frontals i en la inclusió de la línia de tren de les Garrigues a la xarxa de Rodalies Lleida.

tracking